Toiduaine, mida astmaatikul ei tasuks süüa

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pähkliallergiat esineb sageli.
Pähkliallergiat esineb sageli. Foto: Panther Media

Värske uuringu järgi leidsid teadlased seose astma ja maapähkliallergia esinemise vahel. 

Täna rahvusvahelisel konverentsil esitletud teadustööst selgus, et astmat põdevatel lastel võib olla ka allergia või tundlikkus maapähklite vastu, kirjutab väljaannet TIME. Sageli ei ole astmahaige ise sellest teadlik.

Daytoni lastehaigla kopsuosakonna juhataja doktor Robert Cohn uuris koos teiste teadlastega 1517 last, kes külastasid Ohios Toledos asuvat kliinikut hingamisprobleemidega ning said diagnoosiks astma. Neist lastest umbes 11 protsenti teadis, et neil on ka maapähkliallergia.

Paljud arsti juures käinud lapsed nõustusid tulema veel kord kliinikusse, et anda uurimistöö tarbeks verd ning saada teada, kas neil on maapähkli vastu allergia. Uuringus osalenutest astmahaigetest 22 protsenti sai allergiatestis positiivse vastuse.

Foto: Panther Media

Uuringust selgus, et sellest 22 protsendist enam kui pooled ei osanud isegi kahtlustada, et neil on allergia või tundlikkus maapähklite suhtes. Uurijad rõhutasid, et astmat põdevate laste vanemad ja lastega tegelevad inimesed peaksid olema sellest allergiast teadlikumad.  

«Kindlasti ei tähenda see, et maapähkliallergiaga patsientidel oleks astma. Seos on hoopis vastupidine: astmat põdevate laste puhul ei panda tähele, et nad võivad olla tundlikud ka maapähklite suhtes,» rääkis Cohn. Ta lisas, et vanemad peaksid teadma, et mõned astmarohud ei pruugi maapähkliallergia korral sobida. Seetõttu soovitab doktor teha astmat põdevatele lastele igaks juhuks ka maapähkliallergia test. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles