Simson koalitsioonist: IRL ja sotsid võivad oodata enda väljavahetamist või ise midagi teha

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Jaanus Lensment

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles koalitsioonierakondade võimalikke juhivahetusi kommenteerides, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimeheks pürgiv Jevgeni Ossinovski oleks Sven Mikserist ilmselt parem sildade ehitaja Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL), viimase juhiks kandideeriv Margus Tsahkna on aga juba kümmekond aastat soovinud tõrjuda Reformierakonna võimult.

Kõigi koalitsioonierakondade üldkogud – Reformierakonnal sel pühapäeval, SDE-l 30. mail ja IRLil 6. juunil – toimuvad olukorras, kus Reformierakonna toetus on valimiste järel kiiresti langenud ning ka IRLi reiting on pea kümne aasta madalaim, sotsiaaldemokraatide hulgas on tekkinud aga valitsuskriitilised meeleolud.

Simsoni hinnangul võiks Reformierakonnast sellises seisus oodata kas mõne koalitsioonipartneri või oma tippnäo väljavahetamist. «Minu soovitus neile oleks valida kolmas tee: loobuda sellest Eesti riigile üle jõu käivast lubadusest, mis ettevõtjate sõnul ka mitte midagi kasu ei too, sotsiaalmaksu protsendi alandamisest, ja sellega kaob ära ka vajadus maksutõuse ellu viia,» lausus ta ning lisas, et selles poleks midagi ennekuulmatut, sest koalitsioonileppe lubadusi on edasi lükatud ka varem.

SDEs valitsevat meeleolu näitas Simsoni sõnul juba koalitsioonikõneluste järel peetud sotsiaaldemokraatide volikogu, kus korraldati hääletus, kas üldse koalitsioonilepe heaks kiita. Seejuures ei julgenud erakonna senine juhtkond lubada tema sõnul salajast hääletust, vaid tegi selle avalikult, et hääletus lõpeks igal juhul positiivselt.

«On selge, et sotsiaaldemokraadid ei tunne selles koalitsioonileppes oma nägu ära. Pikema elukogemusega sotsiaaldemokraadid teavad, mis nendega iga kord juhtub, kui nad lähevad parempoolsesse kolmikliitu oma häältega parempoolset maksupoliitikat ellu viima,» lausus ta.

Kui SDE etteotsa peaks tõusma koalitsiooni suhtes kriitiline Ossinovski, oleks ta Simsoni hinnangul praegusest esimehest aktiivsem sildade ehitaja IRLiga. «Koalitsiooniläbirääkimisi pidasid kaks väiksemat erakonda ja nende esimehed, kes olid valimistel lüüa saanud, kelle moraal oli seetõttu madal ja läbirääkimisvõime alla tavapärase. Kui IRL ja sotsid nii mõneski küsimuses seljad kokku paneksid, siis ei jääks Reformierakonnal muud üle, kui oma partneritega arvestada,» ütles ta.

Samas on ka IRLil Simsoni hinnangul võimalik saada esimees, kes ei ole veendumusel, et tema erakonna ülesanne on hoida Reformierakonda pumba juures. «Kui meenutada Margus Tsahkna senist tegevust Tartus munitsipaalpoliitikuna, siis tema eesmärk on olnud kümne aasta jooksul tõrjuda Reformierakond võimult,» märkis ta.

Simsoni sõnul öeldi juba koalitsiooniläbirääkimiste ajal, et neid on raske pidada, sest partnerite vahel puudub usaldus. Usaldus puudus tema sõnul aga seetõttu, et kaks eelmist kolmikliitu on lõppenud nii, et Reformierakond on vahetanud partnerit.

«Eks juba kolmandat luues teati, et olukord võib muutuda, et ka selle kolmikliidu lõpp on tõenäoliselt selline,» ütles Simson, kelle sõnul võivad IRL ja sotsid kas oodata, kuni Reformierakond nad välja vahetab, või võtta ise initsiatiivi. Küsimusele, kas Keskerakond on valmis võimaliku valitsuskoostöö üle läbi rääkima, vastas ta, et Keskerakond oli kõnelema valmis juba pärast valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles