Vene sõdurid saatsid kontrollpunktist tagasi ÜRO konvoi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO konvoi seismas Karaleti kontrollpunktis Gruusias, mis asub Gori linnast seitsme kilomeetri kaugusel loodes.
ÜRO konvoi seismas Karaleti kontrollpunktis Gruusias, mis asub Gori linnast seitsme kilomeetri kaugusel loodes. Foto: AP / Scanpix

Gruusia separatistliku Lõuna-Osseetia provintsi ümber valvavad Vene sõdurid ei lubanud täna läbi ÜRO konvoid, demonstreerides sellega läänemaailmale selgelt ja ühemõtteliselt, kes kontrollib olukorda puhvertsoonis, samal ajal, kui ELi kõrged esindajad üritavad veenda Moskvat oma vägesid tagasi tõmbama.

 

ÜRO abiorganisatsioonide sõidukitest koosnenud konvoi ootas ligi tund aega Gorist seitsme kilomeetri kaugusel asuvas Karaleti kontrollpunktis, ent oli sunnitud tagasi pöörduma pärast tulutuid läbirääkimisi kohale saabunud kindraliga, teatas Associated Press.

Kolme mahtuniversaali ja ühe veokiga taheti toimetada Lõuna-Osseetia lähedal asuvatesse gruusia küladesse nisujahu, pastatooteid, suhkrut ja muid toiduaineid.

«Me üritasime läbi viia ettevalmistavat humanitaarset hindamismissiooni. See ei õnnestunud täna, nagu me olime lootnud, kuid me teeme pingutusi jätkamaks selliseid missioone tulevikus,» ütles erinevate abiorganisatsioonide ühisettevõtmise juht David Carden.

Vene kindral lahkus kontrollpunktist vahetult pärast kõnelusi ning maha jäänud sõdurid ütlesid, et neil ei ole luba keeldumise põhjust kommenteerida. Sõdurite sõnul oli konvoi esindajatega läbi rääkinud kindralmajor Marat Kulahmetov, kes on Vene rahuvalvevägede juht Lõuna-Osseetias.

ÜRO konvoist veidi varem oli kontrollpunktist tagasi saadetud ka hindamismissioonile suundunud sõiduk organisatsioonist CARE International, mis esindab samuti mitut erinevat abiühendust.

CARE Internationali nõunik Wolfgang Gressman märkis, et sama juhtus ka eile ning täna oli ta kohale sõitmise eel esitanud ka venekeelse nimekirja missiooniga seotud agentuuridest. «Kahjuks saatsid nad meid tagasi, nii et me proovime midagi muud,» tõdes ta.

Kalašnikovi automaatidega varustatud sõdurid lubavad ajakirjanike kinnitusel siiski kontrollpunktist mõlemas suunas läbi tsiviilsõidukeid, heites pilgu vaid nende pagasiruumidesse. Ühe kohaliku elaniku sõnul käisid sõdurid puhvertsooni jäävas gruusia külas nõudmas ka toitu ja joogipoolist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles