Elron tahab juurde osta luksusronge

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elron tahab 2018. aastaks tuua liinile mitu viievagunilist rongi, mis asendaksid täna Tallinna-Tartu liinil sõitvaid ekspressronge.

«Nii nagu on eelnevalt jutuks olnud, siis meil visioon näitab, et vähemalt kolme rongi vajaksime me juurde,» sõnas pärast majandus- ja taristuminister Kristen Michaliga toimunud kohtumist Elroni juhatuse esimees Andrus Ossip.

Läbi nende kolme rongi soovib Elron panustada Tallinna-Tartu ekspressliini täiustamisele. «Tänased rongid, mis teenindavad Tallinna-Tartu ekspressliine, vabaneksid jälle selleks, et me saaksime pakkuda täiendavaid väljumisi näiteks Narva ja Rapla ja teistel liinidel,» selgitas Ossip. Uute liinide avamist Elron ei kavanda, kuna Rail Balticu kõrval ei ole täiendavate suundade väljaarendamine mõttekas.

Elroni juhatuse esimehe Andrus Ossipi sõnul on uutes rongides kogu rongi ulatuses 2+2 istet. See annaks inimestele rohkem istumismugavust ja ruumi. «Kui praegu kõige pikem rong on neljavaguniline, siis seal me näeme, et tegemist on viievaguniliste rongidega,» lisas Ossip.

Uutes rongides saab tavaklass olema sarnane tänaste ekspressrongide esimese klassiga ning sealne esimene klass saab olema veel eraldi mugavustega. «Just mugavuse poole pealt peaksid need istmed olema laiemad ja mugavamad,» täpsustas ta. Kõige suurem täiendus oleks uutes rongides eraldi toitlustusala, mis ei võtaks enda alla küll tervet lisavagunit, kuid pakuks reisijatele kuumi ja külmi jooke ning väikest sortimenti võileibu.

Rongide soetamise hinnanguline maksumus on 30 miljonit eurot. «Kui ma vaatame praeguseid diiselronge, siis need on liisinglepinguga 20 aasta peale - siin on finantseerimise seisukohal erinevaid variante laual,» ütles Elroni juhatuse esimees. Praegu otsust ühe või teise variandi kasuks tehtud veel ei ole.

Tema kinnitusel oli ministeeriumis toimunud kohtumine uute rongide soetamise kohta toetav. Ossip loodab, et uute rongide soetamise suhtes jõutakse lõpliku otsuseni juuni lõpuks. «Kõige varasemalt võiksid need uued rongid aastaks 2018 Eesti teedel reisijaid teenindada - mitte varem kahjuks,» sõnas Elroni juhatuse esimees.

Kohtumisel ministriga lepiti kokku, et rongifirma esitab ministeeriumile üksikasjaliku selgituse rongipargi uuenduse osas. «Ja edasised sammud on siis juba ministeeriumi käes,» kostis Andrus Ossip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles