Ettevõtlik mees pakub väärt liha

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihaveised.
Lihaveised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lihaveiste kasvatusega tegelev ettevõtja Sulev Reelo avas Ida-Virumaal oma kodutalus OÜ Rajamõisa lihatsehhi, mis esialgu varustab restoranide kööke. Tsehhi laienedes peaks toodang jõudma ka tavatarbijani.

Kui Toila vallas elav ettevõtja Sulev Reelo tegi üle kümne aasta tagasi algust lihaveiste kasvatamisega, ei olnud tema esimeseks kaalutluseks suurt äri ajada, vaid koduümbruse tagastatud maadele mingi rakendus leida, kirjutab Põhjarannik.

Kodutalu kõrvalhoonesse rajatud tsehhis liha tükeldatakse, sorteeritakse, pakendatakse ja laagerdatakse. «Loomaliha vajab enne söömist vähemalt kuu aega pakendis hoidmist, mis toimub umbes kahe kraadi juures,» selgitab Reelo. Laagerdamise käigus lagunevad sidekoed ning sealihast sitkem veiseliha muutub pehmemaks.

Külaskäigu ajal laagerdub külmkambris korraga kahe looma liha. «Kõige kvaliteetsemat liha, mida sobib grillida, on 20-25 protsenti,» räägib Reelo ja osutab, et fileetükid on kõige kõrgemal riiulil, nagu oli «Kevades» lae all rätsepmeister Kiire hinnalisim joogitagavara.

Umbes 20-25 protsenti on valikliha, millest saab teha Viini šnitslit, böfstrooganovi jms. Ja ligemale 50 protsenti on mass, mis läheb hakkliha valmistamiseks. «Näiteks Liivimaa Lihaveis teeb hästi palju hakkliha burgeri jaoks − burgerimüük läheb Tallinnas, Tartus ja Pärnus väga hästi. Aga meil millegipärast ei lähe,» nendib Reelo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles