Vabaühendus: islamivõitlejate kätte on langenud pea kogu Palmyra linn

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmyra linn.
Palmyra linn. Foto: STR/AFP

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) saavutas kolmapäeval pärast Süüria valitsusvägede tagasitõmbumist kontrolli peaaegu kogu Palmyra (Tadmur) linna üle, teatasid inimõiguslased.

«IS kontrollib peaaegu kogu Palmyrat pärast valitsusvägede tagasitõmbumist kõigist sektoritest, välja arvatud linna idaosas asuvast vanglast ja lääneosas paiknevast sõjaväeluure peakorterist,» ütles vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus direktor Rami Abdel Rahman.

UNESCO kirjeldab Palmyrat kui kõrge väärtusega kultuuripärandit. Tegemist on suure linna, antiikmaailma ühe tähtsama kultuurikeskuse varemetega, millest on hästi säilinud 1. ja 2. sajandi templid ja sammaskäigud.

Samuti on see Damaskusesse, Homsi ja Iraaki viivate maanteede ristumiskohaks.

IS on kurikuulus arheoloogiliste mälestiste hävitamise poolest pärast «kalifaadi» väljakuulutamist mullu suvel. Äärmusrühmitus tõmbas tänavu endale maailma meelepaha, hävitades iidse assüüria linna Nimrudi ja purustades kultuurimälestisi Mosuli muuseumis.

Praeguseks ei ole selge, kas pühasõdalaste käes on ka linna edelaosas paiknev UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirjas olevate mälestiste asupaik.

Palmyrast pärit aktivist Mohamed Hassan al-Homsi ütles veebis, et «suur hulk režiimivägede sõdureid kogunes sõjaväeluure peakorteri juurde ja asus taganema».

Süüria sõjaväeallikas ütles vastuseks küsimusele, kas IS on suuteline jõudma Palmyra varemeteni, et «kõik on võimalik».

Homsi ütles, et taanduvad Süüria valitsusvägede sõdurid «suunduvad varemete lähistel asuva luurepeakorteri juurde».

Süüria mälestistevalitsuse juht Mamoun Abdulkarim ütles varem, et olukord on väga halb, sest piisab vaid viie IS-i liikme sisenemisest iidsetesse hoonetesse. «Nad hävitavad kõik.» 

UNESCO juht Irina Bokova on hoiatanud, et sõjategevus Palmyras «seab ohtu ühe olulisema Lähis-Ida kultuurimälestiste asupaiga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles