Moskva võimud keelasid Gay Pride paraadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalvähemuste esindajad vikerkaarelipuga.
Seksuaalvähemuste esindajad vikerkaarelipuga. Foto: SCANPIX

Venemaa pealinna Moskva võimud ei andnud luba korraldada ka sel aastal seksuaalvähemuste Gay Pride paraadi, mis oleks pidanud toimuma 30. mail.

Moskva linnapea Sergei Sobjanini esindaja Aleksei Majorov selgitas, et vikerkaareparaadi korraldajatele teatati kohe pärast nende avalduse sisseandmist, et nad ei saa luba, edastab YLE.

Majorov lisas, et kui korraldajad eiravad linnavõimude otsust, siis võidakse nende suhtes karme meetmeid rakendada.

Gay Pride korraldajad lubasid linnavõimude otsuse riiklikul tasemel edasi kaevata. Moskva meedia teatel plaanivad homoparaadi korraldajad ikkagi mingit üritust, kuid selle toimumispaik ei ole veel teada.

Gay Pride keelamine ei ole üllatus, sest linnajuhid on sooviavalduse tagasi lükanud alates 2006. aastast, mil esimest korda taheti Venemaa pealinnas avalik homoüritus läbi viia.

Moskva politsei on saanud võimudelt käsu ajada laiali kõik massiüritused, millel ei ole ametlikku luba.

Venemaal oli homoseksuaalsus kuni 1993. aastani kuritegu ning kuni 1999. aastani liigitati see vaimse häire alla. Nüüd kehtib Venemaal seadus, mis keelab homopropaganda levitamise, kuna kardetakse, et lapsed võivad selle tõttu homoseksuaalideks hakata.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch teatel võimaldab president Vladimir Putini poolt allkirjastatud seadus riiklikul tasemel homosid diskrimineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles