Venemaa kritiseeris idapartnerluse tippkohtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi peahoone Moskvas.
Vene välisministeeriumi peahoone Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeerium kritiseeris eile Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumist Riias ja nimetas seda üleideologiseeritud geopoliitiliseks projektiks.

«Hoolimata sellest, et me tunnistame riikide püüdlusi, kes on aru saanud oma vastutusest Euroopa arengute osas, on Riias mööda lastud järjekordne võimalus astuda samm edasi vähendamaks mandri kasvavat lõhenemist ja seda tänu teatud osalejate oportunistlikele eesmärkidele,» märkis välisministeerium.

«Lõppdokument kinnitab tegelikkuses vaid juba teada suhtumisi eelmisest partnerluskohtumisest Vilniuses,» lisati avalduses.

«Idapartnerlus jääb sisuliselt üleideologiseeritud geopoliitiliseks projektiks, mille täideviimine on negatiivselt mõjutatud mõnede ELi liikmesriikide ja nende ajalooliste Venemaa vastaste komplekside poolt,» leidis välisministeerium.

»EL mõmises taas ka oma ebaadekvaatset seisukohta Krimmi osas. Mõned Euroopa Liidu liikmesriikide liidrid ja Brüsseli esindajad pole siiani õppinud austama rahva vaba tahet ja valikuid, millest nad armastavad jutlustada mõnes teises kontekstis,» jätkati avalduses.

«Kohtumine oli uus, kuid laul oli seesama vana,» tõdeti välisministeeriumi teates.

Euroopa Liit kinnitas idapartnerluse tippkohtumise ühisavalduses reedel oma varasemat seisukohta, et Krimmi poolsaare annekteerimine Venemaa poolt oli ebaseaduslik.

Idapartnerluse tippkohtumine Riias toimus 21.-22. mail. Idapartnerlusprogrammi kuuluvad Ukraina, Moldova, Gruusia, Aserbaidžaan, Armeenia ja Valgevene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles