Kreeka jätab juunis IMFile maksmata

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud turvamas Euroopa Liidu Ateena-esindust taas Kreeka pealinnas lahvatanud protsestimarsside ajal.
Politseinikud turvamas Euroopa Liidu Ateena-esindust taas Kreeka pealinnas lahvatanud protsestimarsside ajal. Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Kreeka teatas siseministri suu läbi, et ei ole suuteline maksma Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) juunis 1,6 miljardit eurot, sest siis jääksid kodanikel kätte saamata pensionid ja palgad.

«Me ei anna seda raha... Meil ei ole seda raha, mida anda,» ütles Nikos Voutsis Kreeka telejaamale Mega. Ministri väitel nõuavad Euroopa Liit ja IMF Kreekalt järelejäänud abiraha (7,2 miljardit eurot) kättesaamiseks vastuvõetamatuid järeleandmisi, kirjutab Financial Times.

Voutsis on Kreeka peaministri Alexis Tsiprase vanemaid poliitilisi liitlasi.

Kaks nädalat tagasi ähvardas Tsipras jätta maksmata IMFi maikuise arve. Lõpuks Ateena siiski maksis, kuid võttis selleks raha IMFi kriisikontolt – sisuliselt laenas Ateena IMFilt raha, et neile laenumakse üle kanda.

Euroametnikud on juba vaat et harjunud Kreeka ähvardustega maksed katkestada ning paljud ei võta seda enam eriti tõsiselt.

Siiski kinnitas asjaga kursisolev kõrge Kreeka ametnik Financial Timesile, et seekord Kreekal tõepoolest ei ole võimalust IMFile raha üle kanda.

Tsiprasega vestelnud inimeste sõnutsi on mehe meel hapu ning ta on valmis tunnistama tõsise õnnetuse võimalust eelseisvate nädalate jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles