Meistriliiga 13. voor: tiitlikaitsja lööb lahingut mulluse hõbedaga, Paide on plindris

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingemar Teever.
Ingemar Teever. Foto: Tairo Lutter

Jalgpalli Eesti meistriliigas on peetud vaid päeva pikkune puhkepaus, kui juba jätkatakse 13. vooruga. Postimees toob vaatajateni tavapäraselt kaks kohtumist – endiselt kahe punkti peal ja tabeli viimasel kohal jätkav Paide Linnameeskond võõrustab esmaspäeval Narva Transi ning teisipäeval lähevad Tallinnas vastamisi tiitlikaitsja Levadia ja mullune hõbedameeskond Sillamäe Kalev.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Paide Linnameeskond – Narva Trans

Esmaspäeval, 25. mail kell 19.00 Paide staadionil

Paide mängib laupäeval esmakordselt karikafinaalis Nõmme Kalju vastu ja omab võimalust pääseda võidu korral eurosarja. Tänavune hooaeg on aga olnud katastroof – tabelis on 12 mänguga kaks punkti.

Kahes viimases kohtumises on Paide andnud vastasele kõva lahingu, kuid pidanud ikkagi väljakult kaotajana lahkuma. Flora vastu juhiti poolajaks 1:0, ent lõpuks võtsid florakad 2:1 võiduga ikkagi oma. Eelmises voorus kohtuti reedel Tartus sealse Tammekaga ja ehkki Tartu juhtväravale suutis meeskonna suurim väravakütt Vjatšeslav Zahovaiko vastata, tuli lõpuks taas leppida 2:3 kaotusega, täpselt nagu ka esimeses omavahelises mängus.

Narva Trans on aga üks kahest meeskonnast, kellelt Paide on suutnud sel hooajal punkte võtta, kui aprilli keskel mängiti 6. voorus Narvas 0:0 viiki. Samas tuleb Trans mängule positiivse emotsiooniga, sest uue peatreeneri Nikolai Toštševi käe all saadi eelmises voorus 2:0 jagu Viljandi Tulevikust. Taas leidis tee väravani uus täiendus Dmitri Barkov ning mängu lõpus suutis sama teha hooaja alguses kaks tabamust kirja saanud, kuid seejärel pikaks ajaks kuivale jäänud lätlane Vitalijs Zils. Liigatabelis tõstis see võit Transi otse Tuleviku kannule, kuuendast kohast lahutab neid nüüd vaid üks punkt

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paidel on käimas raske seeria, kus tuleb seitsme päeva jooksul mängida kolm mängu. Tähtis on tööpäeval mehed kokku saada ja keskenduda oma eesmärkidele.»

Paide kaitsja Ats Sillaste: «Paides on alati tore jalgpalli mängida. Hea staadion ja mõnus õhkkond. Anname väljakul endast parima!»

Transi värske peatreener Nikolai Toštšev: «Arvan, et Paide on korralik ning hästi organiseeritud võistkond. Kuid meil on jõud, et alistada seda vastast. Peame mängima ühtse meeskonnana, näitama oma sportlikku võimekust ning seejärel tunda võidu maitset.»

Transi poolkaitsja Svjatoslav Jakovlev: «Kindlasti peame võitma ja võtma punkte Paide ja Tammeka käest. Oma poolt püüan parandada vigu, mida tegin viimasel mängul Tuleviku vastu.»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tallinna Levadia – Sillamäe Kalev

Teisipäeval, 26. mail kell 19.00 Tallinnas Kadrioru staadionil

Liiga kaks mullust tugevaimat meeskonda on praegu, kui tänavusest hooajast on mängitud juba terve kolmandik, tabelis kolmandal ja neljandal kohal. Hooaega kehvalt alustanud Levadia on viimastes voorudes lõpuks oma mängu leidnud ning laupäeval alistati Hiiul senine tabeliliider Nõmme Kalju 2:1. Meeskonna ründeliini veab edukalt vanameister Ingemar Teever, kes sahistas taas võrku ka Kalju vastu ning on nüüd löönud juba 10 väravat, kerkides sellega Jaroslav Kvassovi kõrvale liiga suurimaks väravakütiks.

Põhikonkurente pole Sillamäe tänavu veel võita suutnud. FOTO:
Põhikonkurente pole Sillamäe tänavu veel võita suutnud. FOTO: Foto: Sander Ilvest

Hulgaliselt viike teinud Levadial on tabelis siiski kirjas vaid üks kaotus ning esikohta hoidvast Florast jäädakse maha viie punktiga. Sillamäe tegi laupäeval kodus Infonetiga ilmetu 0:0 viigi, mis kandideerib hooaja lõppedes tõenäoliselt tänavuse kõige sündmustevaesema mängu tiitlile. Samas on ka Kalev juba neli mängu järjest kaotuseta, kuid «kohustuslike» võitude kõrval valmistab Sergei Frantsevile kindlasti mõningast muret tõsiasi, et senistest kohtumistest Flora, Kalju ja Infonetiga on tulnud hooaja kolm ainsat kaotust.

Lisaks laupäeval Infonetiga tehtud viigile on sillamäelased suutnud ülejäänud esiviisiku meeskondadelt punkte noppida vaid korra ning seda just Levadia vastu, kui aprilli keskel tehti koduväljakul väravaterohke 3:3 viik. Kaks väravat lõid tolles kohtumises nii Andrei Sidorenkov kui ka Dmitri Kruglov, Sillamäele päästis neli minutit enne lõpuvilet punkti Daniil Ratnikovi tabamus. Ajalugu soosib teisipäevase mängu eel selgelt Levadiat – 29 omavahelisest kohtumisest on Levadia võitnud 18 ja Sillamäe vaid kolm, kaheksa korda on lepitud viiki.

Eesti koondise peatreener Magnus Pehrsson avaldas pühapäeval ka esialgse nimekirja meestest, kes on kutsutud koondisesse maavõistluseks Soome ja EM-valikmänguks San Marinoga. 32-mehelisse nimekirja mahtusid Levadiast Sergei Pareiko, Dmitri Kruglov, Artur Pikk, Ilja Antonov ja Ingemar Teever.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Võit Nõmme Kalju üle andis meeskonnale positiivse emotsiooni ning selle pealt on hea edasi minna. Teisipäeval tuleb taas väga raske kohtumine Sillamäe Kaleviga, kes asub liigatabelis meiega samal pulgal. Esimeses omavahelises mängus tegime viigi, nüüd üritame võidu koju jätta. Eelkõige peame olema hoolikad kaitses. Samuti peame suutma kontrollida keskvälja, looma arvukalt võimalusi ja need ka oskuslikult ära kasutama. Mängu eel toimub Kadrioru staadionil doonoripäev. Kutsun kõiki FC Levadia poolehoidjaid ja jalgpallisõpru üles verd loovutama ning selle Eesti ühiskonnale vajalikku heategu tegema. Juba ette suur aitäh kõigile, kes teisipäeval Kadriorus verd loovutavad.»

Levadia keskkaitsja Artjom Rahmanov: «Kindlasti tuleb taas väga raske mäng. Viimases kahes kohtumises saadud võidud on meile andnud usku oma võimetesse ning loomulikult mängime ka nüüd Sillamäe Kalevi vastu ainult võidule.»

Sillamäe peatreener Sergei Frantsev: «Mängud Levadiaga on alati dünaamilised, aktiivsed ja väga põnevad. Mõlemad võistkonnad teavad mida tahavad. Omalt poolt ütlen, et me teeme kõik, mis meist sõltub, et saavutada positiivset tulemust.»

Sillamäe poolkaitsja Aleksandr Dubõkin: «Mängud Levadia vastu on tihti võrdsed ja tulemust on raske ette arvata. Tulev mäng on tähtis ja valmistume selleks väga tõsiselt.»

Tuleviku ründaja Joonas Tamm on tänavu olnud heas hoos. FOTO: Marko Saarm/Sakala
Tuleviku ründaja Joonas Tamm on tänavu olnud heas hoos. FOTO: Marko Saarm/Sakala Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi Tulevik – FC Infonet

Teisipäeval, 26. mail kell 19.00 Viljandi linnastaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Eelmises voorus ette võetud sõidud Ida-Virumaale ei pakkunud kummalegi meeskonnale rahulolu, sest Tulevik kaotas 0:2 Narva Transile ja Infonet tegi 0:0 viigi Sillamäe Kaleviga. Viljandlaste jaoks oli sel hooajal tegu esimese korraga, kui tabeli teises pooles olevatele lähikonkurentidele alla vannuti.

Nüüd ootavad Viljandit taas järgemööda ees rasked mängud tabelitippudega ning avalöögiks ongi teisipäevane kohtumine Infonetiga. Esmakordselt omavahel vastamisi minnes võitles Tulevik Tallinnas visalt, ent viimase paarikümne minutiga suutis Infonet siiski tänu Jüri Jevdokimovi ja Deniss Malovi väravatele võtta 2:0 võidu. Pärast seda 6. vooru kohtumist läksid Tuleviku poolel hoogu nii Joonas Tamm kui ka Sander Post ning mulgid suutsid vähemalt ühe värava lüüa viies järjestikuses kohtumises, kuni Transi vastu jäädi laupäeval taas kuivale.

Infonet on küll meistriliiga parima kaitsega meeskond, sest enda võrku on lastud lüüa vaid seitse palli, ent samas on ise suudetud lüüa kõigest 14 väravat – sellest kehvem näitaja on kirjas vaid tabeli viimasel Paidel. Infoneti olukorda ei tee kindlasti lihtsamaks ka Jevdokimovi raske põlvevigastus, mis jätab mehe hooaja lõpuni palliplatsidelt kõrvale. Infoneti noor keskkaitsja Vladimir Avilov ja kogenud poolkaitsja Aleksandr Dmitrijev teenisid Eesti koondise peatreenerilt Magnus Pehrssonilt ka esialgse kutse maavõistlusele Soomega ja EM-valikmängule San Marinoga.

Tuleviku president Raiko Mutle: «Väga kurnav reedene Narvas käik võib veel teisipäevalgi tunda anda. Seega on väga oluline, kuidas mängijad sellest taastuda suudavad. Kuna vastaseks on tugev Infonet, siis määrav on just meeskonna valmisolek ja värskus. Peame suutma mehe moodi tööd teha ja olla terve kohtumise vältel keskendunud ja valvsad. Kodupubliku toel ei anna me ühelegi vastasele midagi kergelt ning ilmselgelt soovime ka tabelisse punkte juurde saada.»

Tuleviku väravavaht Karl-Romet Nõmm: «Eelmine mäng Infonetiga lasime endale viimase 15 minuti jooksul kaks väravat lüüa. Seekord peame seda vältima ja kaitses 110% keskendunud olema. Loodame, et staadionile tuleb palju publikut, fännid on meile kui 12. mängija väljakul ja koos suudame kindlasti Infonetile kõva lahingu anda.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Teine võõrsil mäng järjest ning seda juba kolm päeva pärast mängu Sillamäega. Peame taastama oma jõu ning emotsioonid, mida läheb kindlasti Viljandis vaja. Vastane näitab stabiilset mängu, mistõttu peame täitma oma ülesande ründes – mitte ainult looma võimalusi, vaid püüdma neid ka realiseerida.»

Infoneti paremkaitsja Aleksandr Volodin: «Vastane on ettearvamatu, seega mäng võib kujuneda raskeks. Oleme kohustatud andma endast 100%, et saavutada positiivset tulemust. Need kolm punkti on meie jaoks väga tähtsad, seega ei tohi me neist ilma jääda.»

Pärnu Linnameeskond – Nõmme Kalju

Teisipäeval, 26. mail kell 19.00 Pärnus Raeküla staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Sel hooajal korduvalt südi mänguga silma paistnud pärnakad olid reedel lähedal sellele, et röövida punkte ka suurelt FC Floralt, kui Robert Kirsi ilusast sooloväravast asuti teise poolaja alguses 1:0 juhtima. Flora võttis siiski jõuga oma ja sai 2:1 võidu, mis jätab Pärnu tabelis endiselt viie punkti peale ja eelviimasele kohale.

Pärnule sai viimases voorus saatuslikuks esmalt väike individuaalne eksimus, kui oma karistusalas põhjustati rumal penalti ning selle realiseeris Markus Jürgenson, kellel lubati peagi segamatult lüüa ka teine värav. Samas oli Pärnu vasturünnakutel ohtlik ning sel hooajal on korra juba nõelatud ka Levadiat, kes lahkus suvepealinnast läbi häda saadud 2:2 viigiga.

Vimased vastased on suutnud Kalju ründekraanid edukalt kinni keerata. FOTO:
Vimased vastased on suutnud Kalju ründekraanid edukalt kinni keerata. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Nõmme Kalju hoog on pärast suurepärast hooaja algust ja seitset järjestikust võitu ootamatult täielikult takerdunud, sest Premium liiga kolm viimast mängu on kaotatud – Narva Transile, Infonetile ja viimati laupäeval kodus 1:2 Levadiale. Ühes viimase kaotusega pidid Sergei Terehhovi hoolealused loovutama ka tabeli esikoha, mille haaras ühepunktilise eduga endale pärnakad alistanud Flora.

Esimese üheksa vooruga 25 väravat löönud Kalju ründeliin on viimases kolmes mängus täpne olnud vaid korra, kui Hidetoshi Wakui kaljukad juba kolmandal minutil Levadia vastu juhtima viis. Kaljut ootab lisaks teisipäevasele liigamängule ees ka ülitähtis karikafinaal laupäeval – see on meeskonna ainus võimalus kindlustada endale sel hooajal pääs eurosarja. Terehhov on tänavu varem paar korda olude sunnil koosseisuga vangerdanud ja see pole hästi lõppenud, seega on huvitav näha, millised mängijad Kalju juhendaja Pärnus neli päeva enne karikafinaali väljakule saadab.

Üks sellistest mängudest oli just nimelt avakohtumine Pärnuga, kus tugevalt muudetud koosseisuga Kalju sai siiski kodus tänu Ats Purje penaltile kätte napi 1:0 võidu. Kalju meeskonnast pääses tervelt kuus meest Eesti koondise peatreeneri Magnus Pehrssoni avaldatud 32-mehelisse esialgsesse nimekirja mängudeks Soome ja San Marinoga - nendeks on kogeud Alo Bärengrub, Ken Kallaste, Joel Lindpere ja Ats Purje ning esmakordselt ka Artjom Dmitrijev ja Erik Listmann.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Meid ootab ees tähtis nädal. Laupäeval kohtume karikafinaalis Paidega, kuid enne seda mängime Pärnuga. Nad on saavutanud tänavu häid tulemusi, viigistasid Levadiaga, kuid me peame selle mängu võitma.»

Kalju kaitsja Martin Mägi: «Pärnu tahab kindlasti kodus punkte, kuid meie ülesanne on mitte lasta sel juhtuda ning võita. Me oleme mänguks motiveeritud, tahame taas võita.»

FC Flora – Tartu Tammeka

Teisipäeval, 26. mail kell 21.00 Tallinnas Lilleküla staadionil

Mängu näitab otsepildis ERRi spordiportaal.

Flora kerkis tänu eelmises voorus Pärnu üle saadud 2:1 võidule tänavu esmakordselt tabeliliidriks, lähimat jälitajat Nõmme Kaljut edestatakse siiski vaid punktiga. Viimastes mängudes on võidud Florale tulnud raskelt, kui ka Paidest saadi jagu vaid 2:1.

Pisut ootamatul moel on meeskonna päästjaks kerkinud vasakkaitsja Markus Jürgenson, kes realiseeris Pärnus esmalt penalti ja lõi siis mõni minut hiljem 2:1 võiduvärava. Peaaegu sama suutis Jürgenson Paide vastu, kui oli esmalt taas täpne penaltipunktil ning andis seejärel karistuslöögi, mille järgselt sündis Rauno Sappineni võidutabamus.

Flora tõusis esmakordselt tabelijuhiks. Pildil poolkaitsja Karl-Eerik Luigend. FOTO: Erik Prozes.
Flora tõusis esmakordselt tabelijuhiks. Pildil poolkaitsja Karl-Eerik Luigend. FOTO: Erik Prozes. Foto: Erik Prozes

Kui Jürgenson jookseb platsile ka Tammeka vastu, saab temast viies mees, kes on Flora eest meistriliigas mänginud 200 korda. Varem on sama teinud Martin Reim, Marko Kristal, Teet Allas ning praegugi Flora koosseisu kuuluv Gert Kams, kellel kirjas Jürgensonist 20 mängu rohkem. Lisaks mahtus seni neli koondisemängu pidanud Jürgenson peatreeneri Magnus Pehrssoni esialgsesse valikusse mängudeks Soome ja San Marinoga. Florast on nimekirjas veel Gert Kams ja Rauno Alliku ning esmakordselt koondise nimekirja pääsenud Maksim Gussev ja Rauno Sappinen.

Flora kaitseliini on siiski raputanud Nikita Baranovi ootamatu lahkumine, mis jätab Enar Jäägeri vigastuse tõttu praegu keskkaitsja positsioonidele kaks noort ja napi kogemusega mängumeest, Janar Õunapi ja Madis Vihmanni. Tartlased said eelmises voorus kodus 3:2 jagu Paidest ning lõpetasid sellega neli mängu järjest kestnud võidupõua. Liigatabelis on Tartu kaheksandal kohal, lähimast jälitajast Pärnust lahutab neid suhteliselt turvaline kuuepunktiline vahe. Esimeses omavahelises mängus suutsid tartlased korra nõelata ka Florat, kui Geir-Kristjan Suurpere viis võõrustajad juhtima, ent lõpuks võttis Flora tänu Andre Frolovi, Sakari Tukiaineni ja Rauno Alliku väravatele siiski tugevama õigusega 3:1 võidu.

Vaata 12. vooru kõikide kohtumiste kokkuvõtteid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles