Venemaa plaanib jalgpalli MMi eeltöödel kasutada vangide tööjõudu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal 2018. aastal toimuva jalgpalli MMi logo
Venemaal 2018. aastal toimuva jalgpalli MMi logo Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuride teate plaanib Venemaa vähendada 2018. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste korraldamiskulusid sellega, et kasutab vangide tööjõudu.

Venemaa vanglaamet toetab partei Ühtne Venemaa rahvasaadiku Aleksander Khinšteini ettepanekut kasutada jalgpalli MMi ehitiste rajamisel vajaminevaid materjale tootvates tehastes vange.

«Vangide tasuta tööjõuga saaks toota vajalikku materjali turuhinnast märgatavalt odavamalt. Lisaks ei vedeleks vangid niisama, vaid teeksid riigi heaks tööd,» teatas rahvasaadik.

Khinšteini sõnul on ta Venemaa vanglaametiga vangide tööjõu kasutamist juba arutanud. Saadik esitleb  varsti oma ettepanekut Venemaa parlamendis.

Venemaa vanglaameti asejuht Aleksander Rudi sõnas varem majanduslehele Kommersant, et vange saab kasutada sellistel töödel, mis tavakodanike jaoks atraktiivsed ei ole.

Rahvusvahelise jalgpalliföderatsiooni (FIFA) jaoks on MMi korraldajariikide tööliste õiguste rikkumine nagu «kuum kartul». See ei käi vaid Venemaa, vaid ka Katari kohta, kus toimuvad 2022. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused. Seal kasutatakse palju Aafrikast ja Aasiast pärit tööjõudu, kellele ei maksta korralikult palka ning kelle elamistingimused on kohutavad, rääkimata tööohutusest.

FIFA pressiesindaja Delia Fisheri sõnul ei ole neil kindlaid andmeid, kas Venemaa plaanib kasutada vangide tööjõudu.

Venemaal kulutatakse MMi korraldamiseks 637,6 miljardit rubla (ligi 13 miljardit dollarit).

Venemaale on Ukrainas toimuva tõttu kehtestatud majandussanktsioone, mis on rubla odavdanud ning välismaalt toodavad ehitusmaterjalid on aga aina kallimaks muutunud.

Khinšteini sõnul tahab Venemaa välismaise kauba asemel toota vajalikke materjale kodumaal ning vangide kasutamine on osa sellest plaanist.

Duumasaadiku plaan näeb ette, et vangid elaksid ikka vanglates või kolooniates ning neid transporditakse tehastesse tööle. Nad ei teeks tööd täiesti tasuta nagu orjad, vaid neile makstakse kuupalka 15 000 rubla (300 dollarit).

«Praeguse plaani kohaselt ei kasutata vange MMi ehitiste rajamisel, vaid ainult tehastes,» lisas saadik.

Venemaa vangide töösüsteemi on varem kritiseeritud, et vangidele makstakse töö eest liiga vähe ning nad peavad tegema liiga pikki tööpäevi.

Jalgpalli MM toimub venemaal 14. juunist – 15. juulini 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles