Kookosega terveks ja ilusaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kookosele mõeldes tuleb paljudel ilmselt isu krõbistada Raffaellosid, kuid lisaks kommile on selle multitalendi võimed meid kostitada lausa piiritud. Õli kujul väärib see troopiline pähkel isegi supertoidu nimetust, välispidisel kasutamisel võiks kõlada aga supermäärde nimetus.

Kookosõli on tervisele üks kasulikumaid õlisid. Okeaania rahvad on kookost kasutanud tuhandeid aastaid ning nad on olnud ühed tervemad ja pikaealisemad inimesed maailmas − vähem südamehaigusi, diabeeti ja ka vähki. Öeldakse, et kookosõlil on sama palju kasutusviise nagu tähti taevas. Et mitte anda välja mitmesajalehelist kookose erinumbrit, keskendume seekord välispidisele kasutamisele ja toome välja mõne põnevama fakti, kirjutab Hooaeg.

Õlide kuninganna

Kookos sai oma nime pähkli ümbrisel oleva kolme täpi järgi, mis meenutasid 16. sajandil ühele portugallasest maadeavastajale krimpsutavat nägu (tõlkes coco), millele lisati hiljem täpsustuseks sõna pähkel. Krimpsnäo karjäär ilumaailmas on mitmekülgne, sest tööd jagub nii juuste-, lõhna- kui ka nahaosakonnas. 

Füüsiliste omaduste poolest on kookosõli eelis teiste õliliste seas tema kergus, imendudes nahka kiiremini, mistõttu saab seda kosmeetikas kasutada väga laiatarbeliselt ja töötlemata kujul. Oma eksimatult äratuntava magusa lõhna üle on kookos vägagi uhke ega jäta seda maha isegi õliks moondudes. Suuremal töötlemisel saab õli muuta siiski lõhnavabaks, kuid sellega koos kaotab see suurel hulgal oma väärtusest. Seega hoiab kasulikkuse esikohta kindlalt külmpressmeetodil saadud versioon. 

Ilumaailma salarelv

Kookosõli sisaldab lauriin- ja kapriinhapet, mis toimivad mikroobivastaselt, ning E-vitamiini, millel on nahale suurepärane kortsudevastane mõju. Tänu heale rasvhapete kombinatsioonile on see bakterite- ja põletikevastane, antioksüdant, seenevastane ja hea nahasõbralik niisutaja. Kookosõli mitte lihtsalt ei paku hetkelist leevendust, vaid aitab nahal edaspidi ise õiget niiskustaset hoida. Kui kehakreem on otsakorral, võib julgelt ennast fookuses oleva õliga kokku määrida – tulemus on pehme, lõhnav ja looduslikult kosutav. Kui aga liiga rasvane koostis heidutab, aitavad poeriiulil leiduvad tooted, mida ohtralt kookosega rikastatud.

Joiki kookose kehakreem, Dr. Organici kookose niisutav säraeliksiir, L'Artisani Premier Figuier, Serge Lutens'i Un Bois Vanille (fotod: Hooaeg).
Joiki kookose kehakreem, Dr. Organici kookose niisutav säraeliksiir, L'Artisani Premier Figuier, Serge Lutens'i Un Bois Vanille (fotod: Hooaeg). Foto: Hooaeg

Joiki sametine kookose kehakreem

Suurepärane kodumaine toode annab nahale korraliku niisutuse ja taevaliku lõhna. Kookospiim ja aaloeekstrakt turgutavad ja muudavad keha sametiselt pehmeks. Joiki tooted on valmistatud nahasõbralikest koostisainetest.

Perlier Thai Coco geel (foto: Hooaeg).
Perlier Thai Coco geel (foto: Hooaeg). Foto: Hooaeg

Perlier Thai Coco päevitust soodustav geel

Kookosõli ja pähkliterakesi sisaldav geel kiirendab ja tugevdab päevitust ning annab nahale kohe sooja kuldse tooni. Pruuniks teiseks juuniks!

Dr. Organici kookose niisutav säraeliksiir

Kerge ja kiiresti imenduv säraeliksiir annab nahale pehmuse ja meeldiva kuma. Looduslike ekstraktide ja troopiliste õlide segu aitab taastada hüdrolipiidikihti ja parandab naha loomulikku niiskuse hoidvust. Puhas orgaaniline toode muudab naha nooruslikumaks ja vitaalsemaks. 

Serge Lutens Un Bois Vanille

Idamaine parfüüm kannab endas maiasmokkadele sobilikku vanilla ja kookose aroomi, mida rahustavad muskus, sandlipuu ja mesilasvaha. 

L’artisan Premier Figuier

Puhkusemeeleolu edastav tualettvesi kannab endas roheliste lehtede, viigimarjade ja kookose aroomi. See südasuvine sensuaalsus avab nahale kantuna järk-järgult viigipuu kuumad ja luksuslikud aroomid puidust viljadeni.

Juuste ja naha eliksiir

Ka juuksed armastavad seda superõli, sest see niisutab, taastab elujõu, on kergesti väljapestav ega jäta tulemust liiga rasvaseks. Igapäevaselt võib õli kasutada juuste lõhnastajana, ladvaravina või niisama läike andmiseks. Nädalas korra võib selle ööseks pähe määrida – see toidab juukseid sügavuti ning parandab peanahka. Kiharatele lisaks saab kookost kasutada keha pesemisel – kui lisada kookosõlile suhkrut, tekib sellest korralik kehakoorija, mis pehmendab ja samal ajal puhastab. 

Ülevalt vasakult paremale: Dresden Essenzi kookose vannivaht, Cafe de Bain'i kookose ja makrooniga dušigeel, Organixi kookosega niisutav juukseõli, Nurme Seebi kookoseseep, Inecto Pure Coconuti kehakoorija, Lacoupe kookosega palsam, Kiehl'si Amino Acidi kookosõliga šampoon (fotod: Hooaeg).
Ülevalt vasakult paremale: Dresden Essenzi kookose vannivaht, Cafe de Bain'i kookose ja makrooniga dušigeel, Organixi kookosega niisutav juukseõli, Nurme Seebi kookoseseep, Inecto Pure Coconuti kehakoorija, Lacoupe kookosega palsam, Kiehl'si Amino Acidi kookosõliga šampoon (fotod: Hooaeg). Foto: Hooaeg

Nurme Seebi kookoseseep

Mõnusalt vahutav kookoseseep puhastab sügavuti ning jätab naha pehmeks ja siidiseks. Looduslik seep on ilma üleliigsete lisanditeta ja lõhnavaba, sobides ka tundliku ninaga pesijatele. 

Cafe de Bain’i kookose ja makrooniga dušigeel

Kookos on meie loo peategelane, kuid ka makroonid on viimasel ajal kohe eriti populaarsed tooted. Nende kahe sümbioosis on tekkinud eriti ahvatlevalt lõhnav geel, millega pesemine on puhas nauding, lisaks on nahk puhas ja toidetud. 

Dresden Essenzi kookose ja ilang-ilangiga vannivaht

Eksootilistest lõhnadest tulvil vaht toob vannituppa Kariibi mere fiilingu. Toitvad koostisained muudavad naha pehmeks ja kaitsevad seda kuivamise eest. Vannivaht on ilma sünteetiliste lisaaineteta ja täiesti nahasõbralik. 

LaCoupe kookose- ja makadaamiaõliga piserdatav palsam juustele

Juustele väga kasulikud õlid niisutavad sügavuti, annavad kauni läike ning tugevdavad elutuid kiharaid. Suviselt kasulik toode sisaldab ka UV-kaitset ning on parabeenivaba.

Kiehl’s Amino Acidi kookosõliga šampoon

Kõikidele juuksetüüpidele sobiv šampoon puhastab sügavuti, kuid õrnalt. Kookosõli niisutab ja pehmendab, nisuproteiin muudab juuksekarva tugevamaks ja vastupidavamaks. 

Organixi kookosega niisutav kerge juukseõli

Kerge ja niisutav juukseõli sisaldab nii kookosvett kui ka kookosõli, mis lisavad juustele läiget ja pehmust. Toode ei sisalda kunstlikke säilitusaineid ega sulfaate. 

Inecto Pure Coconuti kehakoorija

Kehakoorija eemaldab surnud naharakud õrnalt, ühtlustab naha tekstuuri ning jätab selle pehmeks ja säravaks. Toode sisaldab 100-protsendilist kookosõli, mis pinguldab ja niisutab. Lisaväärtuseks on parabeenivaba koostis. 

Sobib kõigeks

Käte ja jalgade niisutamiseks võib kookosõli kasutada nii tihti kui süda soovib, näiteks shea-võiga segades saab sellest suurepärase koduse kätekreemi. Õli säilitamiseks on suhteliselt vabad käed − oleneb sellest, missuguses olekus toodet kasutada soovid. Toatemperatuuril on kookosõli hästi käsitsetav ja parajas konsistentsis kätele-jalgadele määrimiseks, külmkapis muutub aga tahkeks, mille küljest on näiteks praadimiseks hea tükke lõigata.

Signe Seebid kookosmündi jalajahutaja (foto: Hooaeg).
Signe Seebid kookosmündi jalajahutaja (foto: Hooaeg). Foto: Hooaeg

Signe Seebid, kookosmündi jalajahutaja

Antibakteriaalne kookosõli on hea niisutaja, piparmünt jahutab ja ergutab väsinud jalgu − ideaalne duo, mis pikemal kasutamisel aitab parandada ka kannalõhesid. Puhas Eesti käsitöö.

Marc Anthony kätekreem (foto: Hooaeg). 
Marc Anthony kätekreem (foto: Hooaeg). Foto: Hooaeg

Marc Anthony kookosõli ja shea-võiga kätekreem

Eriti niisutav kätekreem imendub kiiresti ja rahustab karedat nahka. Kookos niisutab, shea-või pehmendab ja kummel parandab, tulemuseks siidised kaunid käed. Toode on parabeenivaba.

Kookose huvitavad kasutusvaldkonnad:

  • vähendab halba jalalõhna − töötab kui deodorant;
  • toimib kui suuvärskendaja, loputa suud lusikatäie õliga;
  • hea meigieemaldaja − töötab ka veekindla meigi puhul;
  • suurepärane huuleniisutaja ja -läige;
  • vähendab kõõma;
  • kaitseb päikese eest, blokeerib 20 protsenti UV-kiirtest;
  • vähendab rasedus- ja venitusarme;
  • parandab psoriaasi ja ekseemi;
  • sobib hästi koduse pesuseebi koostisosaks;
  • kookosveest saab suurepärase spordijoogi;
  • parandab juuksekahjustusi;
  • saab kasutada raseerimisvahu asemel.

Tee ise kehakoorija!

Segades kookosõli suhkruga, saab suurepärase kehakoorija, mis niisutab, pehmendab ja puhastab täiesti nahasõbralikul viisil. Pärast protseduuri ei vaja nahk eraldi kreemitamist. Kui aga segada õli hoopis meresoolaga, saab asjaliku jalakoorija, mis vähendab lõhesid ja turgutab vereringet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles