Langi sõnul peaksid kõik võimuleppe osalised millestki loobuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Reformierakonna juhatusse kuuluv Rein Lang teeb lähiajal kogunevale erakonna uuele juhatusele ettepaneku Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) sõlmitud võimulepe avada, tema hinnangul peaksid kõik selles mõnest lubadusest loobuma.

«Mul on selles küsimuses üsna palju liitlasi ja võimuleppe avamine tuleb uues juhatuses üsna jõuliselt arutlusele,» ütles Lang kolmapäeval BNSile, lisades, et sündmustest ei tasu ette rutata. «Ma ei näe kohta, kust peaks praeguse koalitsioonileppe täitmiseks raha tulema. Aga võib-olla ma eksin, äkki on olukord palju parem võrreldes sellega, mis ajakirjandusest ja avalikest andmetest on kättesaadav.»

Langi sõnul on selge, et kavandatav maksude kasv on inimesed ikka üsna vihale ajanud. «Oodatakse nagu mingisugust lunastajat, kes tuleb ja maksutõusu ära jätab, aga ega see nii lihtne nüüd ka pole. Ärme rutta lõpptulemuse osas sündmustest ette, aga ma olen küll sügavalt veendunud, et leppele tuleks nüüd rahulikus vormis otsa vaadata ja kõik osapooled võiksid veidi enda nõudmistes ja lubadustes tingida, viies need tasakaalu, et poleks vaja mingeid räigeid maksutõuse teha, ja minna rahulikult edasi,» rääkis Lang.

Ta kinnitas, et pole koalitsioonileppe uuesti lauale tõstmise küsimuse osas üksi. «Ka Kaja Kallas ja Anne Sulling leiavad, et koalitsioonilepe pole praeguste rahaliste kohustustega abil täidetav. Miks siis nui neljaks või kivist vett välja pigistades seda tegema peab. Oleks ju arukas kõigil osapooltel natuke järele anda, sest võrreldes valimiseelse lubaduste perioodiga on reaalne majandusolukord natuke teistsugune. Keskkond on muutunud ja kui see nii on, siis normaalsed inimesed reageerivad paindlikult ja kiiresti, mitte ei ürita oma asja ajada,» rääkis Lang. «Paindlikkus ongi väikeriigi tohutu eelis.»

Reformierakonna kauaaegse poliitiku Langi sõnul pole parteiliidrid mingid kollid ega nõukogude korra jäänukid, kes ei suhtle omavahel. «Eilegi rääkisin peaministriga rahulikult kaks tundi,» lisas Lang.

Möödunud nädalal saatis valitsus maksumuudatuste paketi riigikokku, kus see tuleb vastu võtta veel enne 1. juulit, kui on soov need jõustada alates järgmise aasta algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles