Ettevõtjate hinnangul pole Eesti Arengufondi vaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar.
Toomas Tamsar. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ega Eesti Tööandjate Keskliit ei soovi hoolimata riigikogu majanduskomisjoni ettepanekust Eesti Arengufondi nõukokku liikmeid nimetada, kuna kahtlevad fondi funktsioonides ja vajaduses selle järele.

«Teatame, et me loobume kandidaadi nimetamisest. Meie volikogus ja liikmete juhtide hulgas on palju (…) nõuetele vastavaid inimesi, kes võiksid sobida. Olete lahkesti teretulnud neile otse ettepanekuid tegema,» seisab tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsari kirjas majanduskomisjonile, vahendas BNS.

«Ühtlasi on meie ettepanek tõsiselt kaaluda Eesti Arengufondi funktsioone ja tulevikuvajadust sarnase organisatsiooni järele,» lisas ta.

Nõukokku ei soovi liiget esitada ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, kuna nii riigikogu kui ka Arengufondi ning valitsuse poolt on avaldatud seisukohti, mis viitavad Arengufondi tegevuse ja funktsiooni ebaselgusele, selgub koja juhatuse esimehe Toomas Lumani kirjast.

«Sellises olukorras ei pea me õigeks ega põhjendatuks nõukogu kandidaadi esitamist. Täiendavalt märgime, et ka Kaubanduskoda ei näe Arengufondil olevat täna selgeid eesmärke ja unikaalseid funktsioone Eesti majanduses, mistõttu on meie hinnangul küsitav Arengufondi vajalikkus eraldiseisva institutsioonina,» kirjutas Tamsar.

Majanduskomisjon pöördus aprilli lõpus Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Eesti Tööandjate Keskliidu, Teenusmajanduse Koja ning Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni poole ettepanekuga nimetada Eesti Arengufondi nõukokku uued liikmed, kuna 7. juunil lõpeb ettevõtlust ja üldsust esindavate liikmete Mart Einasto ja Jaan Sven Männiku ametiaeg.

Arengufondi eesmärkides on varem kahelnud ka poliitikud. Mullu detsembris ütles Taavi Rõivase esimese valitsuse väliskaubandus- ja ettevõtlusminister, Reformierakonna liige Anne Sulling BNS-ile, et Arengufondis on vaja teha muudatusi kõikidel tasanditel. Tema sõnul on täpsustada vaja Arengufondi ülesannet ning vastavalt sellele kaaluda ka alluvussuhete ümberjaotamist; samuti on vajalik korrastada juhtimisstruktuur.

Aprillis ütles ettevõtja ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Reet Roos Äripäevale, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ning Arengufondi võiks kokku liita. «Arengufondis on väga palju häid mõtteid ja EAS on tohutu struktuur. Kui sealt läbi jalutad, siis aru ei saa, mida nad seal teevad, see on selline kombitsate süsteem. Need kokku panna ja jätta alles parim – saaks korraliku asja,» ütles Roos lehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles