Afganistani president nõuab Pakistanilt samme Talibani vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad
Talibani võitlejad Foto: SCANPIX

Afganistani president Ashraf Ghani nõudis tihedamat terrorivastast koostööd pakkuvas kirjas Pakistanilt otsustavaid samme islamistliku Talibani vastu.

Kahe riigi luureagentuurid leppisid sel kuul kokku luureandmete vahetamises ja tihedamas koostöös islamiliikumise Taliban vastu, mis annab märku suhete paranemisest.

Luurekoostöölepe äratas aga pahameele Afganistani parlamendis ja avalikkuses ning kõlasid süüdistused, et Ghani valitsus tahab end vanale vaenlasele Pakistanile maha müüa. Süüdistustest pääsemiseks püüdis valitsus kokkuleppe tähtsust pisendada.

Presidendi kirjas, mille sisu ametnikud pühapäeval AFPga jagasid, nõutakse, et Islamabadi tsiviil- ja sõjaline juhtkond mõistaks hukka Talibani iga-aastase kevadpealetungi, ja korratakse Kabuli ammust nõuet, et Pakistan teeks lõpu olukorrale, kus mässajad saavad end ohutult piirialadel sisse seada ja sealt Afganistani rünnakuid teha.

Kirjas soovitakse, et Pakistan paneks Talibani Quetta ja Peshawari liidrid koduaresti ning võtaks kinni Talibaniga seotud Haqqani võrgustiku liikmed, kes «on süüdi hiljutises Afganistani terrorikampaanias».

Talibanil on kombeks hoogustada rünnakuid iga aasta aprillis ja siis kasvab alati ka tsiviilohvrite arv. Tänavu tuleb Afganistani julgeolekujõududel esimest korda USA vägede täieliku toetuseta Talibani pealetungile vastu astuda.

Pakistani peaminister Nawaz Sharif ning ISI ja sõjaväe juhid külastasid 12. mail Afganistani.

Ghani eelkäija Hamid Karzaiga olid Pakistanil jäised suhted, sest viimane süüdistas Islamabadi Afganistanis rünnakuid korraldava Talibani salajases toetamises.

Pakistani sõjavägi viib alates mullu suvest läbi suuremahulist sõjalist operatsiooni mässuliste vastu.

Suhted on paranenud pärast Ghani ametissevannutamist mullu septembris ning eriti Talibani rünnaku järel Peshawari koolile Pakistanis, milles hukkus 148 inimest.

Vaatlejate hinnangul on Ghani püüded Pakistaniga suhteid soojendada kaalutletud manööver mässuliste survestamiseks läbirääkimistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles