Väliskomisjoni esimees: pagulaste küsimuses on liiga palju lahmimist

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väliskomisjoni esimees Hannes HAnso.
Väliskomisjoni esimees Hannes HAnso. Foto: Liis Treimann

Riigikogu väliskomisjonis arutati täna mitme asjassepuutuva osapoolega Euroopa komisjoni rändealast tegevuskava.

Euroopa komisjoni kava kohaselt saabub Eesti kahe aasta jooksul 1064 pagulast – suurem osa neist paigutatakse ümber Euroopa-siseselt, samal ajal kui 326 neist asutatakse Eestisse ümber kolmandatest riikidest.

Tänasel arutelul olid kohal Euroopa Parlamendi liikmed Urmas Paet ja Indrek Tarand, välisministeeriumi, siseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti ning MTÜ Pagulasabi esindajad. Väliskomisjoni esimehe Hannes Hanso (SDE) sõnul oligi see eesmärk – saada ühe laua taha erinevad osapooled ning kuulata ära erinevad seisukohad ja vaatenurgad pagulaste küsimuses.

«Me peame Eestis seda debatikvaliteeti natukene parandama. Praegu käib üsnagi palju lahmimist, hirmutamist ja mulle tundub, et ka populismi. See peab olema intelligentne debatt. Kui me tahame riigina olla veenev ja käituda riigina ka rahvusvahelises õiguses ja kõikides konventsioonides, millele me alla oleme kirjutanud, siis loomulikult, seda pagulasteemat, ehkki mõned sooviksid, me ignoreerida ei saa,» ütles Hanso Postimehele.

Samuti väliskomisjoni istungist osa võtnud MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimehe Eero Jansoni sõnul oli tänane arutelu sisutihe ja faktipõhine. «Seal lendas ka natuke värvikamaid seisukohti, aga üldiselt oli kõik viisakas,» sõnas ta.

Jansoni hinnangul võetakse teemat tõsiselt ning eelkõige käib praegu diskussioon sel tasandil, millised saavad olema Eesti seisukohad juuni lõpus toimuval ülemkogul. «Eks see ole ikkagi väga suur teema praegu ja seda võetakse tõsiselt iga külje pealt,» lisas ta.

Ka Hanso rõhutas, et teemaga peab tingimata tegelema. «Me ei saa Eestile ehitada ümber müüri. Me ei taha elada sellises maailmas, mille ümber on müürid,» ütles ta. Kuna Eesti on alla kirjutanud konventsioonidele, mis annab pagulastele õiguse Eestilt rahvusvahelist kaitset saada, peab Eesti seda neile ka Hanso hinnangul pakkuda. «Mis puudutab detailsemalt – kuhu, kui palju, keda ja nii edasi – siis see on rahuliku ja mõistliku arutelu eesmärk, mitte mingi lahmimise koht».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles