Päevakommentaar: kütuseturul nüüd kahe suure asemel kolm

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ehkki Olerex kiidab, et pärast Lukoil Eesti ülevõtmist on nende 80 jaamast koosnev tanklakett ülekaalukalt suurimaks Eestis, siis turuosade ja majandustulemuste osas pilt nii roosiline siiski ei ole.

Nii nagu panganduses, on ka kütuste jaemüüjate turuosad olnud Eestis juba aastaid stabiilsed. Nüüd on Olerex võtnud nõuks turgu ümber mängida. Juba eelmise aasta septembris teatas  Olerex oma ambitsioonist tõusta 2020. aastaks suurimaks kütuste jaemüüjaks Eestis. Konkurendid suhtusid siis ettevõtte ambitsiooni skepsisega, aga tänane uudis väiksema konkurendi ülevõtmisest näitab, et Anti Moppelile ja Andres Linnasele kuuluval kütusefirmal on tõsi taga.

Seni võis Eesti kütusemüüjad jaemüügi turuosade järgi jagada nelja gruppi. Nendeks on kaks suurt, kaks keskmist, üks väike ja palju pisikesi. Ehkki kütuste jaemüügi hinnakujundajaks on juba umbes 15 aastat olnud Neste, on turuliider viimastel aastatel olnud 26-27 protsendiga Statoil. Neste jääb mõne protsendipunktiga maha – nende turuosa on analüüsifirma Wood McKenzie andmetel olnud 23 kuni 23,5 protsenti.

Kahele suurele järgneb turuosalt Alexela Oil ning Olerex, kelle turuosad on jäänud 14 ja 15 protsendi kanti. Lukoil on juba mõnevõrra väiksem, selle turuosa jäi 8,5 protsendi kanti ning ülejäänud, peamiselt kohalikult tegutsevate kütusefirmade turuosa kokku on 11,5 protsenti.

Pärast Lukoili ülevõtmist liigub ka Olerex, kes reklaamib ennast Eesti kütusefirmana, aga oma kodulehel ettevõtte omanikke ei nimeta, suurte klubisse. Selle turuosa peaks kasvama umbes 23 protsendile jõudes Nestele kannule või isegi mööda.

Viiest suuremast kütusefirmast on kolm seni olnud väga kasumlikud, Alexela Oil ja Lukoil aga suured rahapõletajad. Alexela sai 2013. aastal pärast kuute kahjumlikku aastat esimese kasumi. Ettevõtte jaotamata kahjum ulatus 11,3 miljoni euroni.

Ainsana suurtest kütusefirmadest avaldas eile eelmise aasta majandustulemused Lukoil, kelle kasum kahanes kahe kolmandiku võrra 0,2 miljoni euroni. Eelmiste perioodide jaotamata kahjum oli siiski tervelt viis miljonit eurot. Ettevõtte käive kasvas pea kolm protsenti 68,7 miljoni euroni.

Käibe järgi on meie suurim kütusefirma Neste, mille müügitulu oli 2013. aastal 316 miljonit eurot. Lisaks jaemüügile on Neste Orleni järel suuruselt teine mootorikütuste hulgimüüja. Neste ei näita oma majandusaruandes, kui suure osa tulust moodustab kütuste jaemüük, kui palju hulgimüük. Hinnanguliselt võiks jaemüügi osa olla 157 miljonit eurot.

Statoili 2013. aasta käive oli 266 miljonit eurot, sellest 180 miljonit andis kütuste müük. Olerexi 2013. aasta käive oli 177 miljonit ja Alexela Oilil 134 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles