3D-tehnoloogia on lõpuks kaasatud täpselt sobituvate jalaproteeside loomiseks

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uganda koolipoiss Jesse Ayebazibwe ja tema 3D-prinditud kunstjalg
Uganda koolipoiss Jesse Ayebazibwe ja tema 3D-prinditud kunstjalg Foto: ISAAC KASAMANI/AFP

Meditsiinitehnoloogia on arenenud nii kaugele, et isegi kauges Ugandas on asutud 3D-tehnoloogia abil lastele ülitäpselt sobituvate proteeside loomiseks.

Uudisteagentuuri AFP teatel amputeerisid arstid Uganda koolipoisi Jesse Jesse Ayebazibwe jala pärast seda, kui ta kolme aasta eest koduteel veoauto ette jäi.

Infrapunaskänner, sülearvuti ja 3D-printer muudavad nüüd Jesse temasarnaste elus kõik, kuna pakuvad neile võimalust tavapärasele väga lähedaseks eluks.

«Protsess on üsna lühike, see on 3D-printerite töö ilu,» ütles Uganda  rehabilitatsiooniteenuste ortopeediatehnoloog Moses Kaweesa, kes koos Toronto ülikooli kristliku missioonikeskuse abiga proteese valmistab.

«Jesse oli siin eile, täna paigaldati talle protees,»  ütles Kaweesa. Poiss ise ütles, et tunneb end proteesiga nagu oma jalal astudes ning proovib mängida isegi jalgpalli.

Foto: ISAAC KASAMANI/AFP

Varem riigis kasutatud tehnoloogiaga võttis proteeside valmistamine aega nädala ning tulemus oli nii ebamugav, et patsiendid hoidusid tihti neid kasutamast.  Platsikust valmistatud proteesid valmivad päevaga ja on patsiendile vägagi hästi sobituvad ja mugavad.

Uganda suuruse riigis jaoks muudab 3D-tehnloogia kasutamise eriti mugavaks see, et võimaldab proteesivalmistajatel liikuda külast külasse ja neis oma tööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles