Riigikogu erakorraline istung toimub ilmselt 15. juunil

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Liis Treimann / Postimees

Järgmisel neljapäeval korralised istungid lõpetav riigikogu koguneb tõenäoliselt 15. juunil erakorralisele istungjärgule, et opositsiooni venitamisest hoolimata vastu võtta valitsuse algatatud maksumuudatused ning lastetoetuste tõstmist ja madalapalgaliste tagasimaksesüsteemi kehtestamist käsitlevad seadused.

Opositsioon alustas venitamistaktika kasutamist juba kolmapäeval kell 14 alanud istungil mahuka kindlustegevuse seaduse eelnõu teisel lugemisel. Pika küsimuste-vastuste vooru ja fraktsioonide sõnavõttude järel palusid opositsioonisaadikud järjest läbi hääletada eelnõule esitatud muudatusettepanekuid ja võtnud hääletuste eel 10 minutit vaheaega. Kokku 37 muudatusest oli riigikogu esimese nelja tunniga läbi vaadanud 14.

Kuue tunni järel, kella 20 paiku, oli riigikogu läbi vaadanud 24 muudatusettepanekut. Enne 25. muudatuse poolt hääletamist võtsid keskerakondlased taas kümneminutilise vaheaja.

Kella 22.20 paiku lõpetati kindlustegevuse seaduse eelnõu teine lugemine. Keskerakonna ettepanek seaduse eelnõu teine lugemine katkestada ei leidnud piisavalt poolehoidu.

Järg jõudis valitsuse algatatud ja palju eriarvamusi tekitanud maksumuudatuste juurde. Esimesele lugemisele tulev eelnõu näeb muu hulgas ette nii alkoholi- kui tubakaaktsiisi ja majutusteenuste käibemaksu tõstmist, sotsiaalmaksu langetamist ning maksuvaba tulu määra suurendamist.

Istung lõppes öösel kell 3.59, seega kestis see kokku pea 14 tundi. 

Peale maksumuudatuste paketi esimese lugemise lõpetamist toimus veel madalapalgaliste iga-aastase tagasimakse süsteemi ning lapsetoetusi tõstva eelnõu esimene lugemine. 

Kordub ka järgmisel nädalal

Maksumuudatustele vastuseisu avaldanud Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson kinnitas, et opositsioon kavatseb venitamist nii täna kui järgmisel nädalal jätkata. Tema sõnul ei saa erakond maksumuudatuste kobareelnõu toetada, sest paketi mitmed muudatused halvendavad Eesti inimeste heaolu.

«Paketis on häid asju nagu tulumaksuvaba miinimumi kasvatamine, mida kindlasti eraldi eelnõuna sooviksime toetada, kuid kui kobarana on seal juures ka kütuseaktsiisi kasvatamine ja majutusasutuste käibemaksumäära tõus, ei saa me seda toetada. Me oleme püüdnud koalitsioonile sõnadega selgeks teha, et nende algatatud seaduspakett tuleb katkestada ja jagada kolmeks, nagu ta valitsuses kooskõlastusel oli, kahjuks seni tulutult,» ütles Simson.

Tema sõnul on täna öösse veniv istung alles proloog järgmise nädala istungitele, mil peaks toimuma maksumuudatuste teine lugemine. Teiseks lugemiseks on opositsioon lubanud esitada eelnõule hulga muudatusettepanekuid, mille hääletamisele on koos vaheaegade pidamisega võimalik kulutada palju tunde. Lisaks kasutab opositsioon venitamiseks läbirääkimisi: kui eelnõu esimesel ja kolmandal lugemisel saavad sõna võtta vaid fraktsioonide esindajad, siis teisel lugemisel võivad kuni kaheksa minuti pikkuse kõnega esineda kõik riigikogu saadikud.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Urve Tiidus ütles täna Postimehele, et koalitsioonisaadikud on arvestanud, et eelnõude teine lugemine kestab ilmselt kauem kui üks öö. Riigikogu kevadistungjärgu viimane korraline istung toimub aga järgmisel neljapäeval. Seetõttu kavandatakse tema sõnul 15. juunile erakorralist istungjärku, et valitsuse algatatud eelnõud saaksid vastu võetud.

«Kuigi Keskerakond kasutab venitamise taktikat, mida opositsioonis olles ikka mõnikord tehakse, on tegelikult ju kaalukausil tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 154 eurolt 205 euroni, tööjõumaksude langetamine ning peretoetuste tõus: esimese ja teise lapse toetuse tõus 60 euroni ning loodav uus lasterikka pere toetus –  kolme kuni kuut last kasvatavale perele 200 eurot ning alates seitsmendast lapsest 370 eurot. Vahel öeldakse, et tark ei torma, samas parlamentaarne venitamine just konstruktiivsusega ei hiilga,» märkis Tiidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles