Merkel kiitis sakslaste ühtsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine kantsler Helmut Kohl ja Angela Merkel.
Endine kantsler Helmut Kohl ja Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa liidukantsler Angela Merkel avaldas täna austust rahvuslikule solidaarsusele, mis aitas 20 aastat tagasi Ida-Saksamaal Lääne-Saksamaaga ühineda.

Kommunistlikus Saksa DVs üles kasvanud Merkel ütles riigi taasühinemise homse 20. aastapäeva puhul tehtud videoläkituses, et on üllatunud, kui kiiresti kaks maad liideti.

«Ma ei eeldanud, et saan (välismaale) reisida enne pensionileminekut,» ütles ta, viidates rangetele piirangutele, mis raudse eesriide taga elanud inimesi lääneriikidesse reisimast hoidsid. «Endise DDRi inimeste jaoks on kõik muutunud.»

Ida-Saksamaa niivõrd kiire ülesehitamine oli Merkeli sõnul võimalik tänu «solidaarsuse lainele» Lääne-Saksamaalt, mis kulutas miljardeid marku riigi idaosa moderniseerimiseks.

Eile avaldatud küsitluse kohaselt usub 84 protsenti sakslastest, et kahe riigi ühendamine oli õige otsus, ehkki ida ja lääne vahel eksisteerib endiselt majanduslik lõhe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles