Pentus-Rosimannus: laps ei peaks topeltkodakondsusest lahti ütlema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus New Yorgi Eesti kooli õpetajate ja lapsevanematega
Keit Pentus-Rosimannus New Yorgi Eesti kooli õpetajate ja lapsevanematega Foto: Välisministeerium

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus ütles New Yorgi Eesti Kooli külastades, et tulevikus ei peaks sündides kahe riigi kodakondsuse saanud Eesti vanema laps ühest kodakondsusest lahti ütlema.

Välisminister kohtus New Yorgis Eesti Haridusseltsi Eesti Kooli õpetajate ja lapsevanematega, et tutvuda kooli käekäiguga ja arutada võimalusi väliseestlaste kaasatuse suurendamiseks. Välisminister tänas õpetajaid ja lapsevanemaid pühendumuse eest eestluse hoidmisse. «Iga Eestit mõistev ja tundev, Eestile kaasa elav ja pöialt hoidev inimene on meie jaoks väärtus. Mida tugevam on see võrgustik, kes Eestile kaasa elab, Eestit toetab ja hoiab, seda tugevamalt saab Eesti ennast tunda,» rääkis välisminister Eesti koolis.

New Yorgi Haridusseltsi Eesti Kooli direktor Merike Barborak tutvustas välisministrile kooli ajalugu ning andis ülevaate kooli tänasest õppekavast. New Yorgi Eesti Kool on 2,5 kuni 13-aastastele lastele täiendõpet pakkuv kool, kus tunnid toimuvad iga kahe nädala tagant laupäeviti. Sel õppeaastal käis koolis 80 last. Kooli põhieesmärgiks on eesti keele õpetamine ja eesti kultuuri tutvustamine. Õppekavas on eesti keel, kodulugu, ajalugu, rahvatants ning laulmine. Kooli õppematerjalid saadakse enamasti Eestist.

Kohtumisel arutati võimalusi Eesti kogukonna sideme tugevdamiseks Eesti riigiga. Välisminister tutvustas kohtumisel üleilmse Eesti võrgustiku loomise ideed, mille üheks eesmärgiks oleks jõuda ka välismaal elavate eestlasteni, hoida neid kursis kodumaal toimuvaga ja anda võimalus kaasa rääkida.

Kohtumisel puudutati ka kodakondsusega seotud muresid. «Praeguseni kehtib Eestis seadus, mis sunnib näiteks Ameerika Ühendriikides sündinud ja kasvaval Eesti vanema lapsel täisealiseks saades ühest - kas Eesti või Ameerika kodakondsusest lahti ütlema. Seda hoolimata Eesti põhiseaduses sätestatust, mis ei luba kelleltki sünnijärgset Eesti kodakondsust ära võtta,» selgitas Pentus-Rosimannus.

Samasugune valik tuleb teha lastel, kellel on kahe erineva kodakondsusega vanemad. «Taoline olukord ei ole mõistlik ja vajab muutmist selliselt, et sünniga kaks kodakondsust saanud laps ei peaks 18-aastaseks saades enam ühest lahti ütlema või valima oma ema või isa kodakondsuse vahel.»

Samuti peatus välisminister Pentus-Rosimannus rahvuskaaslaste programmis olevate võimaluste tutvustamisel. Kooli poolt tundsid õpetajad eelkõige huvi väikelastele suunatud eesti keele kui teise keele ja koduloo õppematerjalide vastu ning avaldasid lootust, et Eesti kooli külastaksid tihedamini Eesti teatritrupid ja noorte seas populaarsed lauljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles