Keskerakond arutab Rõivase umbusaldamist taas kolmapäeval

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna juhatus arutab peaminister Taavi Rõivasele umbusaldusavalduse esitamist uuesti kolmapäeval, enne kui parlamendis algab öö läbi kestev maksumuudatuste teine lugemine.

Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson ütles Postimehele, et on kohtunud ka teiste opositsioonifraktsioonide juhtidega, et arutada, mida on erakondadel võimalik maksutõusude ärajätmiseks teha.

Kõik kolm fraktsiooni esitavad tema sõnul täna kella 16ks maksueelnõule hulga muudatusettepanekuid, mida rahanduskomisjon koguneb arutama homme pärastlõunal. «Oleme püüdnud leida erinevaid versioone, kuidas maksutõusude kobareelnõus ära jätta aktsiisitõusud ja kuidas leida katteallikad, et tõstmata jätta hotellide käibemaks,» ütles Simson.

Umbusaldusavalduse võimalikku esitamist arutab Keskerakonna juhatus tema sõnul erakorraliselt kolmapäeval. «Kõik sõltub suuresti sellest, mis toimub homme rahanduskomisjonis,» märkis Simson ja lisas, et kui peaministri erakond vastab opositsiooni kriitikale teerullipoliitikaga, siis on küsimus selles, mida teevad väiksemad valitsusparteid.

Kui Keskerakonna juhatus otsustab umbusaldusavalduse algatamist toetada, pöördub partei Simsoni sõnul toetuse otsimiseks uuesti teiste erakondade poole. Ta märkis, et 27 saadikuga esindatud Keskerakonnal on küll võimalik ka üksi umbusaldusavaldus algatada, kuid eesmärk pole mitte umbusaldusprotseduur kui selline, vaid laiem toetuspind «inimeste poolt mittetoetatava peaministri väljavahetamiseks».

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21 ning selle läbiminekuks vähemalt 51 saadiku toetust.

Juba eelmisel nädalal venitamistaktika kasutamist alustanud Keskerakond on kinnitanud, et venitamist jätkatakse küsimuste esitamise, kõnede pidamise, muudatusettepanekute hääletamise ja vaheaegade võtmisega ka sel kolmapäeval, mil toimub maksumuudatuste teine lugemine.

«Paketis on häid asju nagu tulumaksuvaba miinimumi kasvatamine, mida kindlasti eraldi eelnõuna sooviksime toetada, kuid kui kobarana on seal juures ka kütuseaktsiisi kasvatamine ja majutusasutuste käibemaksumäära tõus, ei saa me seda toetada. Me oleme püüdnud koalitsioonile sõnadega selgeks teha, et nende algatatud seaduspakett tuleb katkestada ja jagada kolmeks, nagu ta valitsuses kooskõlastusel oli, kahjuks seni tulutult,» on Simson varem öelnud.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Urve Tiidus ütles eelmisel nädalal Postimehele, et koalitsioonisaadikud on arvestanud, et eelnõude teine lugemine kestab ilmselt kauem kui üks öö. Kuna riigikogu kevadistungjärgu viimane korraline istung toimub neljapäeval, kavandatakse tema sõnul 15. juunile erakorralist istungjärku, et valitsuse algatatud eelnõud saaksid vastu võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles