ÜRO: maailmas on tekkimas püsiv pagulastekoorem

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia sisepõgenikest tüdrukud koolipingis.
Somaalia sisepõgenikest tüdrukud koolipingis. Foto: SCANPIX

Afganistani ja Aafrika sõjad on tekitamas peaaegu püsivat ülemaailmset põgenikekoormat, hoiatas ÜRO pagulaste ülemvolinik Antonio Guterres


Pagulaste ülemvoliniku büroo (UNCHRi) andmeil naasis mullu koju umbes 250 000 põgenikku ehk umbes veerand viimase paarikümne aasta keskmisest. Nende seas oli vaid 61 somaallast.

«Muutuv keskkond ja konfliktide kasvav juhitamatus teevad tänapäeva maailmas rahu saavutamise ja säilitamise raskemaks,» nentis Guterres. «Lõpmatute konfliktide tulemusel näeme me mitmete poolpüsivate ülemaailmsete pagulaskogukondade teket, millest afgaanid ja somaallased on kõige ilmselgemad.

Möödunud aasta jooksul kasvas välismaal elavate somaalia pagulaste arv 440 000-lt 678 000-le. Veel 1,5 miljonist somaallasest said sisepagulased oma kodumaal.

Umbes 1,7 miljonit afgaani elab jätkuvalt põgenikena Pakistanis ja veel miljon Iraanis, lisaks leidub rohkelt afgaani põgenikke veel 69 riigis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles