Rae vald on Eesti kõige võimekam

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Kui vaadata 2009. aastal hakkama saamist, on Eesti kõige võimekam kohalik omavalitsus Rae vald Harjumaal, selgub siseministeeriumi tellitud uuringust.

Raele järgnevad Viimsi vald ja Tallinna linn ning edukaim Harjumaal mitteasuv omavalitsus on kaheksandal kohal olev Tartu linn. Esikümne lõpetavad Kuressaare linn ja Tartumaal asuv Ülenurme vald.

Uuringu koosta OÜ Geomedia peab ise õigemaks liita kokku kohalike omavalitsuste nelja viimase aasta näitajad, sest nii väheneb ühekordsete tegurite, näiteks konkreetsete europrojektide mõju.

Selles arvestuses on Rae vald siiski kolmas, kuigi näitab kiiret kasvu, tõustes eelmise aasta samalaadse tabeliga võrreldes ühe koha võrra.

Kuid sama trendi jätkumisel on ohus ka Rae valda praegu nelja aasta koondvõrdluses edestavad Viimsi ja Saku, mille indeks kasvas aeglasemalt kui kolmanda koha omanikul.

OÜ Geomedia hindas 226 omavalitsuse võimekuse indeksit leides ühtekokku 28 eri komponenti ning arvesse läks näiteks nii elanike arv, kohalik majandustegevus, töötus, ülalpeetavate arv, omavalitsuse eelarve ja võlakoormus, omavalitsuse ametnikud ning omavalitsuses pakutavad teenused.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles