Ettevõtjad: euromündid vähendavad väikekauplejate tulusid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tulek suurendab müntide tähtsust maksevahendina.
Euro tulek suurendab müntide tähtsust maksevahendina. Foto: SCANPIX

Ettevõtjate ühendus hoiatab, et kuna müntide käitlustasu on pankades kõrge, jäävad sularahas kauplejad euro tulekul suurest osast tulust ilma, ning kutsub üles teenustasusid alandama.

Nimelt on müntide käitlemistasud enamikus pankades praegu viis protsenti vastuvõetavast summast. Kui seni on müntide osakaal käibes olnud väike (1-3 protsenti), siis euro tulekul kasvab see oluliselt, suurendades kauplejate kulusid.

«Kui mündi nominaal tõuseb euro tulekuga mitmekordselt, kasvab hüppeliselt ka müntide roll maksevahendina, saavutades teatud valdkondades hinnanguliselt 30-35 protsenti,» ennustab Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA).

Ühenduse hinnangul kasvab mündikäive eelkõige toitlustusettevõtetes, kioskites, toidu- ja pudukauplustes, taksonduses ja teistes jaekliente teenindavates ettevõtetes.

«Sellises olukorras muutub panga viieprotsendine teenustasu paljudele väga suureks lisakuluks, mis kahandab veelgi nimetatud valdkondade väikest rentaablust või viib osa ettevõtteid koguni kahjumisse,» teatab EVEA.

«Seetõttu püüavad kauplejad anda klientidele tagasi võimalikult palju metallraha ning tekitavad seisvaid müntide koguseid, mis ei jõua kohe ringlusse tagasi,» lisas ühendus.

Selle ennetamiseks soovitab ettevõtjate liit pankadel müntide käitlustasusid vähendada, võrdsustades need paberraha teenustasudeaga. Lisaks soovitakse ka  kaardimaksete teenustasude vähendamist.

EVEA tegi ettepaneku korraldada ühine nõupidamine pangajuhtide, huvitatud ettevõtjate ühenduste ja eurole ülemineku eest vastutavate riigiametnike vahel, et arutada probleemi detailsemalt ning leida sellele õiglane ja konstruktiivne lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles