Mobiilimaksed võtavad lähiajal võimust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilimaksed näitavad tõusutrendi, varsti võib rahakoti koju jätta.
Mobiilimaksed näitavad tõusutrendi, varsti võib rahakoti koju jätta. Foto: SCANPIX

Visa Europe viis läbi tarbijauuringu, mille kohaselt peaks viie aasta jooksul mobiilsete maksete arv tunduvalt suurenema.

Uuringu tulemuste kohaselt maksab aastal 2020 iga viies eurooplane oma igapäevaste ostude eest mobiiliga, 53 protsenti inimestest loodab mobiilimakseid teha vähemalt kord nädalas ja 43 protsenti on huvitatud poes NFC mobiilimakse sooritamisest.

Uuringus  analüüsiti enam kui 12 000 Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Poola, Hispaania ja Suurbritanna tarbija harjumusi. Selgus, et keskmine ostja kulutab aastal 2020 mobiiliga makstes 35 eurot nädalas, mis on praegusega võrreldes 13 eurot rohkem.

Kui praegu makstakse mobiiliga valdavalt muusika ja muude rakenduste eest, siis 41 protsenti tarbijatest sooviks kasutada mobiilset rahakotti ka kallimate toodete ostmiseks. Igapäevaste ostude eest tasumiseks sooviks kasutada mobiilset rahakotti pooled tarbijatest.

Visa Europe’i tegevdirektori Jeremy Nicholdsi sõnul arvab Visa, et prognoos on tagasihoidlik ning tegelik mobiilimaksete kasv võib viie aasta möödudes kasvada  märksa kõrgemaks.

Baltikumis mobiilimaksete platvormi arendava ettevõtte WoraPay Eesti esindaja Rando Pärna sõnul on nii Euroopa kui Baltikumi turg mobiilimaksete vastuvõtmiseks valmis.

«WoraPay tehnoloogiat kasutades on viimase aasta jooksul Baltikumis tehtud üle 3000 makse kuus. Iga kuu kasvab maksete hulk ligikaudu 20 protsenti,» selgitas Pärna.

Pärna peab Visa prognoosi reaalseks, sest nii tarbijad kui ka ettevõtjad on järjest usinamad mobiilimaksete kasutajad. Ta tõi näitena esile, et 62 protsenti senistest Baltikumi mobiilimaksete kasutajatest on enda mobiilse rahakotiga sooritanud ostu ühel või kahel korral ja 45 protsenti neist kolmel või enamal korral. 

Pärna sõnul on mobiilimaksete aktsepteerimise põhiliseks takistuseks  olnud erinevate kassasüsteemide liidestamise küsimused, kuid see on vaid mõne kuu küsimus, mil Eestis algab suurem mobiilimaksetega liitumise laine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles