Aasta terrorit ja surma Allahi, Halastaja ja Helde nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui äärmuslased möödunud aastal Mosuli vallutasid, tervitasid neid tänaval peamiselt meestest koosnenud toetajate hulgad. Isehakanud kalifaadi hirmuvalitsuse all näeb naisi tänavail
nüüdseks veelgi vähem ja üleni kaetult.
Kui äärmuslased möödunud aastal Mosuli vallutasid, tervitasid neid tänaval peamiselt meestest koosnenud toetajate hulgad. Isehakanud kalifaadi hirmuvalitsuse all näeb naisi tänavail nüüdseks veelgi vähem ja üleni kaetult. Foto: AFP/SCANPIX

Aasta tagasi 10. juunil vallutas ennast nüüd  Islamiriigiks ( IS) nimetav äärmusliikumine Põhja-Iraagi tähtsaima linna Mosuli ja peatselt pärast seda kuulutati välja ranget šariaati propageeriv kalifaat Abu Bakr Al-Baghdadi juhtimisel. 

Sellega saavutati rahvusvahelise meedia lakkamatu tähelepanu, ekstremistidel on õnnestunud muuta paljukannatanud Iraak tõeliseks tapatööde ja hukkamiste tulipunktiks.

12 Lähis-Ida jaoks verist kuud tagasi oli praegu Islamiriigi nime kandev grupeering isegi Al-Qaeda jaoks liiga julmi meetodeid kasutav paaria, kellega selle maailma islamiterrorismi lipulaevgi kuigi meelsasti ei suhelnud. Pealetung Mosulile osutus aga organisatsioonile kannapöördeks. Iraagi võrdlemisi nõrgal positsioonil šiiitlikule keskvalitsusele sõja kuulutanud islamistidel õnnestus väidetavalt umbes 800 mehega lüüa tagasi Iraagi väekontingent, kuhu kuulub 30 000 võitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles