Opositsioon ei algatanud peaminister Rõivase umbusaldusavaldust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna saadikud riigikogus.
Keskerakonna saadikud riigikogus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna ja Konservatiivsesse Rahvaerakonna (EKRE) saadikud ei andnud täna varasematest plaanidest hoolimata riigikogu menetlusse Reformierakonna esimehe ja peaministri Taavi Rõivase umbusaldusavaldust.

Postimehe andmetel tuli Rõivas Brüsselis toimuvalt Euroopa ning Ladina-Ameerika ja Kariibi tippkohtumiselt plaanitust varem tagasi, et plaanitava umbusaldusavalduse arutelul osaleda.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson kinnitas riigikogu ees, et umbusaldusavaldusele kogutakse endiselt allkirju. Umbusaldusavalduse asemel esitas ta täna Rõivasele arupärimise.

Simsoni sõnul plaanitakse umbusaldusavaldus riigikogu menetlusse anda esmaspäevaks kokku kutsutud täiendaval istungil. «Peaministri umbusaldamine on selgelt seotud nende läbisurutavate negatiivsete maksumuudatustega, mis eile menetlusest välja võeti. Kuna antud maksutõusud seotakse valitsuse usaldusküsimusega ning tuuakse uuesti parlamendi ette eeloleval esmaspäeval, siis anname ka meie oma umbusaldusavalduse üle just siis,» ütles ta erakonna teatel.

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21 saadiku toetust. Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 27, samuti opositsiooni kuuluval Vabaerakonnal kaheksa ja EKRE-l seitse kohta.

Eileõhtuse seisuga oli umbusaldusavaldusega ühinenud 32 Keskerakonna ja EKRE saadikut. Vabaerakonna fraktsioon teatas õhtul, et ei anna umbusaldusavaldusele allkirju, kuid toetab seda hääletusel. Umbusalduse läbiminekuks on vaja vähemalt 51 saadiku häält.

Peaministri umbusaldamist arutas riigikogu viimati 2009. aasta mais, kui Keskerakonna, toonase Rahvaliidu ja Eestimaa Roheliste saadikud heitsid Andrus Ansipile ette ebapädevust valitsuskoalitsiooni töö korraldamisel, võimetust leida raskele majandusolukorrale lahendusi ning riigijuhtimiseks vajaliku usaldusväärsuse ja vastutustunde puudumist. Ansipi umbusaldamine kukkus riigikogus siiski läbi, sest seda toetas 35, vastu oli aga 53 riigikogu saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles