Pärnumaal teevad sügiskündi seapõrsad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügiskünd põrsaste abil on igati keskkonnasõbralik.
Sügiskünd põrsaste abil on igati keskkonnasõbralik. Foto: Pihlaka Looduskeskus

Pärnumaal Pihlaka looduskeskuses künnavad sellel sügisel peenramaad viiekuused seapõrsad Aino ja Emili. Pooletunnise tuhnimise tulemusena valmib korralikult kobestatud ja väetatud peenar, mille perenaine peab vaid rehaga sirgeks tõmbama.

Niisugune sügiskünd on igati keskkonnasõbralik: õhku ei paisata traktori kütusest tulevaid heitgaase ja kasutamata jäävad kunstlikud väetised.

Idee kasutatada kärssninasid põllutööl sündis looduskeskuse perenaisel Katrin Pirsil ise labidaga peenraid kaevates ja notsude tegevust jälgides. 

Pirsi sõnul naudivad põrsad niisugust töötegemist tunduvalt rohkem kui inimesed ja tulemused on suurepärased. Vaid poole tunniga on ühe peenra jagu maad läbi tuhnitud, tuleb vaid eemaldada mõned umbrohujuured ja rehaga peenrad tasandada. Sead ei kasuta töötamiseks kütust, saavad ise juurikaid nosida ja ühtlasi väetavad tulevast aiamaad.

«Keskkonnasõbralik eluviis on minu jaoks väga oluline,» ütles Pirs ja lisas, et põrsaste poolt küntud peenardel leiavad oma koha paljud looduslikud ravimtaimed, mida looduskeskusel järgmisel aastal plaanis tutvustama on hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles