Raag: Läti sõjaväebaasi tunginud Vene kodanikud tahtsid kaitseväge ja meediat provotseerida

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Sander Ilvest

Rahvusvaheliste sõjaväeõppuste ajal Ādaži sõjaväebaasi tunginud Vene kodanikud tahtsid häbistada Läti kaitseväge ning pälvida meedia tähelepanu, arvab valitsuse kommunikatsioonibüroo psühholoogilise kaitse nõunik Ilmar Raag

Üleeile ennelõunal Lätis kaitseväe territoorimult tabatud isikud soovisid Raagi hinnangul edastada sõnumit, et on olemas venelasi, kes esitavad Läti relvajõududele väljakutse, samuti taheti teadlikult ajakirjanduse huviorbiiti sattuda.

«Kuna neil olid kaasas lipud ja plakatid, mida nad tahtsid üles panna, siis oli reklaami saamine nende peamine eesmärk. Enda üle aia tulekut nad eriti ei varjanud ega tunginud ka salajaselt jõuga sisse, seega võib arvata, et tegu oli puhta provokatsiooniga,» selgitas Raag.

Läti siseminister Rihards Kozlovskis ütles eile, et ebaseaduslikult kaitseväe territooriumile sisenenud Vene kodanikud ei ületanud  Venemaa ja Läti piiri, vaid saabusid riiki Schengeni kaudu. Ilmar Raagi hinnangul on piirikontrolli puudumise korral väga keeruline kontrollida, kes ja mis kavatsustega riiki siseneb ning seetõttu on taoliste juhtumite vastu raske midagi ennetavalt ette võtta. «Ega siin väga midagi teha ei saa, sest Euroopa Liitu saabuvad teiste riikide kodanikud täiesti legaalselt ning seda, kas neil on mingid halvad kavatsused, on täiesti võimatu täpsustada,» ütles ta.

Ärevate olukordade ning kõrgendatud ohuhinnangu korral on Raagi sõnul siiski võimalik Schengeni liikmetel oma piiri kaitsta. «On olemas erinevad mehhanismid kriisiolukordade jaoks. Kui kriisi on võimalik ette näha, siis võime alati kas piirikontrolli taastada või järelvalvet tõhustada. Tavaolukorras, kus kriisi ei nähta, seda teha ei saa,» ütles Raag ning selgitas, et Lätis intsidendi toimumise ajal piirkontrolli taastamist nõudvat ärevat olukorda polnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles