Katse: kui mugavad on lennujaama tukkumiskapslid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates tänasest on Tallinna lennujaama kaudu välismaale reisijatel, kes enne lennuki peale astumist väsimust tunnevad, võimalik tukastada selleks otstarbeks mõeldud unemunas – kui mugav see on ja kas ta töötab nagu lubatud, seda käis Postimees kohapeal uurimas.

«Siia saab ju väikese inimese peita – näiteks lapse,» sõnas täna Tallinna lennujaamas tukkumiskapslite esmakordsel tutvustamisel Eestis elav Austraalia stand-up koomik Louis Zezeran, kui näitas unemunas olevat käsipagasi peidukasti.

Tallinna lennujaama üheksanda värava juurde on alates tänasest paigutatud neli välimuselt kosmoselaeva meenutavad tukkumiskapslid, mis ei täida ainult tavapärasest mugavama istme funktsiooni, vaid kus idee poolest peaks väsinum reisija saama end ka horisontaalasendis välja puhata. Ühe sellise leiab ka Nordea ärisalongist. Esialgu on unemunad sinna pandud aastaks ajaks.

«Peale selle, et siia sisse saab magama tulla, saab siin ka laadida oma elektroonikat ja turvaliselt ära paigutada oma käsipagasi,» selgitas GoSleep unekapslite Baltikumi piirkonna esindaja Helery Homutov, mis kasu saavad sellest Tallinna lennujaama kaudu reisijad saavad, isegi olukorras, kus selle kaudu palju öiseid reise ja ümberistumisi ei ole. «See on nagu privaatne ruum reisijale ühes suures avalikus ruumis,» lisas Homutov.

Kuigi tukkumiskapslite sisse valgustust pandud ei ole, pimedust ja kitsaid ruume kartev inimene selle proovimisest loobuma ei peaks. «Seal on õhuaugud ka sees, kus õhk ringleb,» märkis Homutov. Tema kinnitusel ei tohiks unemunas tukkujal ka külm hakata. Küll peab aga inimene ise hoidma silma peal oma lennuajal, et ta sisse ei magaks. «Hetkel on see ikkagi omal vastutusel, et inimene siin sees üles ärkab,» sõnas unemunade müügiesindaja Baltikumis.

Samuti peab inimene ise usaldama ka teisi reisijad, kes nähes seda, et unekapslile on kate peale tõmmatud, ei tule teda sel ajal häirima. Unemunade tootjad on selles osas ise plaaninud ka edasiarendusi. «Meil on mõte panna väike lipukene – kui see kaas tuleb peale, siis tuleb selle tagant ka lipp püsti, mis näitab, et see unemuna on hõivatud,» rääkis Homutov.

Soome päritolu GoSleep unemunasid on alates 2012. aastast alates paigaldatud ka Abu Dhabi, Dubai, Amsterdami ja Helsinki lennujaamadesse. Abu Dhabi, Dubai ja Helsinki lennujaamades on neid kogu lennujaama peal 20 ringis, Amsterdamis mõnevõrra vähem. «Seal ongi arvestatud sellega, et pakkuda midagi enamat kui lihtsalt magamine – nagu need laadimised ja pagasi äraandmine,» sõnas Homutov.

Kui kõigis nendes lennujaamades peavad väikest iluund soovivad reisijad käima kas poole- või tunniajase une eest välja päris korraliku summa – näiteks Helsingi Vantaa lennujaamas maksab unekapsli tunniajane kasutamine 9 eurot ja kes tahab ka tekki ja patja juurde, peab maksma 15 eurot –, siis Tallinna lennujaamast läbi reisivatele inimestele on see võimalus täiesti tasuta.

Mis unemunadest pärast aastaajast prooviperioodi saama hakkab, seda ei osanud GoSleep Baltikumi piirkonna esindaja öelda – kõik sõltub sellest, kuidas reisijad need vastu võtavad. Küll aga ei tohiks need erinevatelt teistest lennujaamadest ka pärast seda tasuliseks minna.

Küll aga jääb pärast unekapsli läbiproovimist õhku küsimus selles osas, kui hästi saab seal tegelikult välja puhata – põhjustest vaata lähemalt allolevast videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles