ELi siseministrid hakkavad arutama põgenike jaotamise kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrant Itaalia-Prantuse piiril
Migrant Itaalia-Prantuse piiril Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) siseministrid arutavad järgmisel nädalal põgenike jaotamise kava ja Eesti läheb kohtumisele kaitsma oma seisukohta, mille järgi ei tohi rakendada kohustuslikke kvoote.

Esmaspäeval ja teisipäeval Luksemburgis toimuva justiits- ja siseasjade nõukogu päevakorras on isikuandmete kaitse määrus ning arutelu ülemkogu rändealase avalduse järelmeetmete ning komisjoni teatise Euroopa rände tegevuskava üle. Samuti on kavas ülemkogu terrorismivastast võitlust käsitleva avalduse järelmeetmed ning eesistuja kokkuvõte terrorismivastase võitluse koordinaatori kahest sellesisulisest aruandest. Rändeküsimused on arutusel teisipäeval toimuval siseministrite istungil.

Ministeeriumide analüüsi alusel valminud siseministeeriumi memorandumi järgi on Eesti suuteline vastu võtma 84–156 põgenikku kahe aasta jooksul, Euroopa Komisjoni pakutu on seni olnud ligi kümme korda suurem.

Siseministeeriumi poolt väljakäidud numbrid on kujundatud põhimõttel, et need oleksid proportsioonis Eesti võimekusega. Alusnäitajateks on võetud Eesti 0,26 protsendi suurune osakaal Euroopa Liidu (EL) rahvaarvust ja 0,14 protsendi suurune osakaal EL-i SKP-st.

Eesti vaates oleksid eelistatud sihtrühmadeks haavatavad grupid, näiteks orvud, alaealised, piinamise ohvriks langenud naised ja üksikemad, samuti perekonnad ja kristlased, seisab BNS-i käsutuses olevas memorandumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles