Salajõe elanikud kahtlustavad ebaseaduslikku kaevandamist

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvas. Foto on illustratiivne.
Turvas. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Läänemaal asuva Salajõe küla elanikud kahtlustavad, et turbakontsern Kekkilä on Niibi turbarabas Kasetuka ja Kitsejärve ranna- ja kaldapiiranguvööndis ebaseaduslikult pinnast kuivendanud ja koorinud, rikkudes kahe rabajärve kaitsevööndi, kirjutab Lääne Elu.

Kooritud ja kraavitatud ala leidsid mõne nädala eest Salajõe külaseltsi juhatuse liige Mare Urbas ja hüdrogeoloog Pille Sedman. Urbas ja Sedman on veendunud, et turba kaevandamine on rikkunud Salajõe elanike kaevuvee, ja võitlevad Niibi uue turbakaevanduse vastu.

„Kekkilä on oma kuivendamise ja koorimisega läinud piiranguvööndisse. Ka siis, kui neil oleks kaevandusluba, ei tohiks seda teha,” ütles Sedman. „Kuna ka ettevalmistav töö (kuivendamine ja koorimine) on maapõueseaduse järgi kaevandamine, siis on Kekkilä tegevus piiranguvööndis ebaseaduslik”.

Urbas ja Sedman teavitasid leiust keskkonnaametit ning keskkonnainspektsiooni. Et tegemist on alaga, kus Kekkiläl pole kehtivat kaevandusluba, uurib keskkonnainspektsioon algatatud haldusmenetluse korras omavalitsuse dokumente, et teada saada, kes ja mis lube on kaevandajale väljastanud. Värsket tegevust  inspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Tõnis Ulmile teadaolevalt Kasetuka ja Kitsejärve ääres olnud ei ole.

Kekkilä Eesti OÜ juhatuse liige Raoul Johanson ütles, et rabaehitust Kasetuka ja Kitsejärve ääres alustas ettevõte 2001–2002 aastatel tollasest Oru vallast väljastatud ehitusloa alusel. Ka oli Johansoni sõnul neil tollase keskkonnateenistuse otsus, et kaevandusluba väljastatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles