Aedvili, mille kõige parem osa on koore all peidus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgi kõige parem osa on koore all peidus.
Kurgi kõige parem osa on koore all peidus. Foto: SCANPIX

Toitumisnõustajate sõnul on aedvilja, mis pärineb samast suguvõsast nagu melon ja arbuus, kõige parem osa peidus koore all.

Tegemist on kurgiga, mis sisaldab 95 protsenti vett ja on oluliseks allikaks mitmetele vitamiinidele ning mineraalidele, vahendavad Rimi toitumisnõustajad poeketi toidublogis.

Kurgis leidub K-, B- ja C-vitamiini ning selliseid mineraale nagu vask, kaalium, mangaan ja magneesium. Kõige rohkem leidub vitamiine kurgi koores ja koore all, sellepärast võiks kurki süüa just koos koorega. Kindlasti on kasulikum eelistada orgaaniliselt kasvatatud kurki, mille kasvatamisel ei ole kasutatud pestitsiide.

Mõned faktid kurgi kohta:

  • Avamaa kurgis on vähem kaaliumi kui kasvuhoonekurgis. Kurgis leiduv kaalium on hea südamehaigust põdevale inimesele.
  • Teadlased on leidnud kurgi mahlas steroole, mis võivad aidata kaasa kolesterooli alandamisele.
  • Väidetavalt sisaldab kurgi mahl hormooni, mis on oluline pankreasele ja aitab toota insuliini, tehes kurgist olulise vilja diabeetikutele.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Rimi toidublogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles