Musta Luige ehitustööd lükati uue hooga käima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musta Luige ehitus Kadriorus  on taas hoos.
Musta Luige ehitus Kadriorus on taas hoos. Foto: Peeter Langovits

Ligi poolteist aastat tühjalt seisnud Musta Luige elamu- ja ärihoone ehitusplatsil tegutsevad jälle töömehed, maja peaks valmima järgmise aasta juulis. Samaks ajaks saab korda ka kinnistul paiknev villa Mon Repos.


Musta Luige omanikfirma NG Eesti juhatuse liige Aleksander Mazko mainis, et loomulikult taheti hoone ühe hooga valmis ehitada, kuid masu tuli peale ja firmal polnud raha.

«Pidime tegema ebapopulaarse otsuse ehitus külmutada, aga nüüdseks oleme vist raskemad ajad üle elanud ja saame jätkata,» ütles Mazko.

Ta lisas, et kuigi ehitus seisis, tehti projekti kallal kogu aeg tööd, et seda viimistleda ja täiendada. Eesmärk on rajada kolmekorruselise maja kahele ülemisele korrusele kõrgema klassi korterid, kuhu sõidavad liftid maa-alusest parklast. Maja Kadrioru pargi poolsesse ossa tuleb aga kuus suurt, läbi kahe korruse ulatuvat korterit.

Hoone alumisele korrusele on kavandatud kohvik ja äriruumid. Võimalik, et sinna tuleb ka toidukauplus.

Mazko märkis, et kui kraanad ehitusplatsile püsti pandi ja ehitustöö käima läks, hakati talle kohe helistama ja uurima, kas hoones on võimalik ruume soetada. Ta lisas, et müügiga alustatakse alles järgmisel aastal.

Villa Mon Repose peab NG Eesti taastama esialgsel kujul, seda nõuab Tallinna kultuuriväärtuste amet. Just seetõttu, et firma nõustus restaureerimiskohustusega, ta üldse Musta Luige ehitamiseks loa saigi.

Mazko sõnul alustas restaureerimisfirma Kuukaar villa taastamist juba enne Musta Luige ehitustööde jätkumist ja hoone peaks korda saama järgmise aasta juunis.

«Palju sõltub muidugi ilmast,» ütles Mazko. «Kuna tegemist on puithoonega, ei saa kõiki välistöid igasuguse ilmaga teha. Ideid on selle villaga seoses palju, meile endale meeldib maja väga. Üks võimalus on hoone müüki panna, kuid võime sinna ka ise midagi teha.»

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse peaspetsialisti Oliver Orro sõnul on tal hea meel, et villa Mon Repose taastamisega on lõpuks alustatud. Esmajärjekorras on vaja korda teha ajaloolise maja karp – katus peale ning kõik ukse- ja aknaavad kinni. Samuti viiakse hoonesse vajalikud kommunikatsioonid. Pärast seda võib maja teatud ajaks ka seisma jääda, kuni leitakse sellele sobiv rakendus.

Orro sõnul «plombeerivad» Kuukaare restauraatorid praegu villas mädanenud palke ja talasid. See tähendab, et kahjustatud palgijupid lõigatakse välja ja asendatakse uutega.

«Tööd edenevad päris ilusasti, käisin ka ise alles hiljuti kohapeal vaatamas,» mainis Orro. «Loodame, et asjad samamoodi ka edasi kulgevad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles