Postimehe suur maksukalkulaator: kui palju hakkavad õlle- ja suitsumehed senisest rohkem maksma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine läheb kallimaks.
Suitsetamine läheb kallimaks. Foto: SCANPIX

Järgmisest aastast alates lähevad pahed Eestis maksma rohkem kui kunagi varem. Vaata kalkulaatori abil, kui palju lisakulusid tõi sulle kaasa riigi aktsiisiseaduste muudatus, mis üleeile vastu võeti.

Vali liuguritelt, mitu pudelit või suitsupakki nädalas ostad. Vastavalt valitud aastale saad teada, kui palju su pahed sulle kallimaks lähevad.

Kuvatav summa näitab, mitu eurot kuus rohkem hakkad maksma.

eurot rohkem.

eurot rohkem.



Näiteks kui sa jood ühe õlle päevas ja suitsetad iga päev ühe pakitäie suitse, maksad järgmisel aastal iga kuu 8.12 eurot rohkem kui tänavu. Viie aasta pärast aga lausa pea 50 eurot.

Rahandusministeerium on arvutanud, et aktsiisimäärade muutuste toel kasvavad riigieelarve tulud 2016. aastal kokku ligikaudu 111 miljoni euro võrra.

Arvutused on tehtud rahandusministeeriumi abiga ja arvesse on võetud keskmised alkoholi ja suitsude hinnad. Näiteks pakk suitsu maksab rahandusministeeriumi järgi keskmiselt kolm eurot. 2016. aastal saab keskmiseks jaehinnaks aga 3,26 eurot, millest veidi üle 65,64 protsendi läheb aktsiisimaksuks. Ministeerium ennustab, et suitsetamine väheneb aktsiisitõusu abil viie aastaga 3,9 protsenti.

Kõige enam kallineb aga viin. Üks liiter viina hakkab järgmisel aastal maksma üheksa protsenti rohkem. Ehk kui praegu maksab pudel 15 eurot, siis õige pea aga 16,36 eurot. Viie aasta pärast aga juba 21,19 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles