Asekantsleriks kandideerib korruptsiooni tõttu sellest ametist lahkunud Kolga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kolga
Margus Kolga Foto: Sergei Trofimov / Den za Dnjom

Kaitseminister Sven Mikser tõdes, et kui asekantsleri kohale peaks soovitatama samast ametist aastate eest korruptsiooni tõttu tagasi astunud Margus Kolgat, tellib ta õigusliku hinnangu, kas tema ametisse asumine on võimalik.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsleri kohale korraldatud konkursil on ainsaks kandidaadiks jäänud praegune suursaadik ÜROs Margus Kolga, kes aastaid tagasi ministeeriumi asekantslerina oli toime pannud korruptsioonikuriteod.

Mikser osutas, et praegu ametisolev asekantsler Sven Sakkov on lahkumas tööle küberkaitse keskusse ning tema esitas tippjuhtide valiku komisjonile soovi, et sõelutaks välja võimalik uus kandidaat sellele kohale. «Komisjoni veab riigisekretär, ma ootan, kuni kandidaat esitatakse ja küllap ma siis seisukoha võtan,» lausus Mikser.

«Margus Kolga puhul käib ilmselt läbi elu kaasas see rikkumine, mille ta omal ajal toime pani. Ta on selle eest kohtus süüdi mõistetud ja karistuse kandnud,» lisas ta.

«Pärast selle karistuse kustumist on ta aastaid töötanud välisministeeriumis, seejuures Eesti suursaadikuna ÜROs, kahtlemata on välispoliitika asjades tegu erakordselt kompetentse ja asjatundliku inimesega, selles ei ole olnud kahtlust ei välisministritel ega ole ka minul,» märkis Mikser.

Kui komisjon talle Kolga kandidatuuri esitab, siis ootab Mikser õiguslikku hinnangut, kas tema ametisse asumine on minevikus toime pandud teoga võimalik. «Inimlikult mina arvan, et kui inimene on karistuse kandnud, peab ta uue võimaluse saama. Siis on juba tema asi see väärikalt välja kanda,» ütles Mikser.

Margus Kolga mõisteti 2003. aasta juulis süüdi ametiseisundi kuritarvitamises, riigisaladuse avalikustamises ning dokumendi võltsimises ning teda karistati 48 600 krooniga. Süüdistuse järgi tellis Kolga alates 1996. aasta detsembrist kuni aastani 2002 tõlketöid osaühingult Kerti, mille üheks osanikuks oli tema ema. Lisaks sellele võimaldas ta oma elukaaslasele ligipääsu riigisaladuseks tunnistatud teabele ning võltsis enda ja OÜ Kerti vahel sõlmitud lepingut, et vabaneda vastutusest korruptsioonivastase seaduse rikkumise eest. Pärast kuritegude avalikuks tulemist astus ta ise ametist tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles