Tallinnas Eesti Käsitöö maja galeriis avati seto käsitöö pitsiline näitus

, Setomaa portaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto pitsilise näituse avamine Tallinnas Eesti Käsitöö maja galeriis
Seto pitsilise näituse avamine Tallinnas Eesti Käsitöö maja galeriis Foto: Merlin Lõiv

16. juunist – 6. juulini on Tallinnas Eesti Käsitöö maja galeriis avatud soome-ugri kultuuripealinna aastale pühendatud seto käsitöö pitsiline näitus.

,,Ootasime huviga, mida need setod näitusele toovad ja ootus tasus end ära, olete leidnud väga huvitava lahenduse ja traditsioonilise käsitöö kõrvutanud uudse loominguga, ’’ ütles näituse avamisel Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu auesimees Liivi Soova.

„Setomaa ühisnäitus on saanud inspiratsiooni kolmest viimati ilmunud käsitööraamatust. Näitusel on esindatud väike valik niplispitse, mille valmistasid Sirje Ots, Tuuli Dolgošev ja Ingrit Kala,“ räägib Seto Käsitüü Kogo tegevjuht Ingrit Kala.

Uudse ja efektsena mõjuvad näitusel Evelin Urmi digitaalselt loodud pitsid kõrvuti Terje Lillmaa heegeldatud sama mustriga valgete pitsidega. Värvilise seto pitsiga esemed on valik viimastel aastatel Värskas toimunud seto pitsi konkursi töödest. Kogenud meistrid Maret Vabarna, Ene Läte, Eili Einama, Jane Vabarna, Marje Linnus, Terje Lillmaa, Ingrit Kala, Angela Reidla, Daisy Kudre on oma auhinnatud ja tunnustatud tööd säilitanud ning neid kõiki võib nüüd näha kenasti kujundatud näitusel.

Näitusesaalist võib lisaks käsitööle leida hulgaliselt materjali Setomaa sündmuste kohta. Kõigil külastajatel on võimalik saada infot soome – ugri kultuuripealinnas eesootavate sündmuste ja majutusvõimaluste kohta.

Setomaal saab uusi pitse näha taas 1.augustil Obinitsas Seto Kuningriigi päeval. Kuninga näputöömeistri teemaks on pits. Konkursile tuleb esitada mistahes seto pitsiga kaunistatud ese.

2015.aasta on Setomaa käsitööliste seas välja kuulutatud pitsiaastaks. Aasta esimeses pooles toimusid valge ja värvilise  pitsi päevad, anti välja kauaoodatud niplispitsi raamat, seto valget pitsi tutvustav raamat „Seto valgõ“ ning kogumikalbum „20 kirivät keväjat“.

Seto Käsitöö näitust Eesti Käsitöö Maja Rahvakunstigaleriis on avatud aadressil Pikk tänav 22.  Galerii  on väga populaarne käsitööhuviliste seas, tegemist on Eestimaa mõistes käsitöönäituste esipinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles