Ministeerium: USA suursaatkond pole reegleid rikkunud

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Tallinnas Kentmanni tänaval.
USA saatkond Tallinnas Kentmanni tänaval. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Siseministeeriumi analüüsist selgus, et Ameerika Ühendriikide saatkond ei ole väljunud memorandumis kirjeldatud piiridest ning Eesti elanike isikuandmed on kaitstud.

Siseministeerium analüüsis Ameerika Ühendriikide suursaatkonnaga sõlmitud memorandumit ning selle alusel tegutseva saatkonna üksuse ning siseministeeriumi valitsemisala ametite tegevust.

Analüüsi käigus kogutud info ja kontrollitud andmete põhjal kinnitab ministeerium, et saatkonna tegevus ei ole väljunud memorandumis kirjeldatud piiridest.

Üksus on tegelenud suursaatkonna valve tagamiseks vajalike ohtude tuvastamisega, ühegi inimese jälitamist ministeerium ei tuvastanud.

Analüüsi tulemusena selgus, et näiteks eelneva aasta jooksul tuvastati üksuse poolt viiel juhul võimalik oht suursaatkonnale ning sellega seonduvalt vahetati andmeid Eesti sisejulgeoleku ametkondadega.

Eesti ametkondade poolt ühelgi juhul oht kinnitust ei leidnud ning sellest teavitati ka suursaatkonda. Siseministeeriumi poolt kontrollitud andmete põhjal informeeriti suursaatkonda vaid ohukahtluse puudumisest ning ei edastatud muid andmeid (sh isikuandmeid), mis võimaldaks mõnda inimest tuvastada.

«Peame oluliseks rõhutada, et Eesti kohustuseks on tagada siin asuvate saatkondade turvalisus. Lähtume põhimõttest, et igaühel on õigus saada politseiasutuselt abi ohu ennetamisel ning tegevuse käigus tuleb tagada inimeste andmete kaitse,» teatas ministeerium.

Siseministeerium teostas julgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koorti juhtimisel analüüsi seonduvalt 29.05.2015 Postimehes ilmunud artikliga, kontrollides muuhulgas ka suursaatkonna materjale, mis on tõenäoliselt kättesaadavaks saanud ajakirjandusele.

Postimees kirjutas mai lõpus, et USA saatkond võis vaatlusüksuse tegevusega ületada kahe riigi vahel 2013. aastal sõlmitud lepingu piire, sest Eesti pole andnud Ameerika Ühendriikidele luba inimesi Tallinna tänavail filmida ega teadnud oma elanike isikuandmete sisestamisest Ühendriikide andmebaasi SIMAS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles