Käivitus üle-Euroopaline väärtpaberiplatvorm Target2-Securities

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2017. aastaks koondab väärtpaberiplatvorm 21 Euroopa riiki.
2017. aastaks koondab väärtpaberiplatvorm 21 Euroopa riiki. Foto: Virginia Mayo/AP

Täna käivitus edukalt üle-Euroopaline reaalaja väärtpaberiplatform Target2-Securities (T2S), mis hakkab hõlmama 21 Euroopa riigi depositooriume, keskpanku, kommertspanku ja väärtpaberikauplejaid.

T2S süsteemiga on esimeses jaos ühinenud Malta, Šveitsi ja Rumeenia börside juures tegutsevad väärtpaberikeskused ja Kreeka keskpanga riigivõlakirjade keskdepositoorium, teatas süsteemi haldav Euroopa Keskpank.

Järgmisena ühendatakse süsteemi augustis Itaalia. Veebruariks 2017 on süsteemiga ühinenud kokku 21 Euroopa riiki. Eesti Väärtpaberikeskus liitub platvormiga neljandas laines 2017. aasta veebruaris, teatas Eesti Pank.

«Eesti väikeriigina saab väärtpaberituru avardumisest mitmekülgset kasu. Ühelt poolt saavad kohalikud investorid senisest väiksemate kuludega ligipääsu rahvusvahelistele finantsturgudele,» kirjutab Eesti Panga makse- ja arveldussüsteemide osakonna juhtivspetsialist Tiina Soosalu ajaveebis.

«Teisalt on võimalik väärtpabereid emiteerinud ettevõttel leida teistest riikidest investoreid ehk kaasata kapitali efektiivsemalt ja odavamalt,» lisas ta.

Pärast T2S-i käivitumist pakuvad igas riigis väärtpaberitega seotud teenuseid edasi kohalikud väärtpaberikeskused, kuid muudatuse tulemusel hakkavad kõikidele depositooriumitele kehtima ühesugused reeglid ja omavahel arveldamine muutub lihtsamaks.

Pärast liitumist T2S-ga on selle depositooriumi juures registreeritud väärtpaberid kättesaadavad kõikidele teistele platvormiga ühinenud depositooriumitele. Lisaks sellele on T2S-s nii väärtpaberikontod kui ka rahakontod ühel tehnilisel platvormil ning rahapoole arveldus toimub keskpanga rahas ehk pankade keskpangas avatud kontodel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles