D-vitamiini puudus soodustab rasva ladestumist

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meie keha vajab päikese toodetud UVB-kiirgust, et sünteesida nahas D-vitamiini. Inimestel, kellel on D-vitamiin alla normi, koguneb kehale rohkem rasva.

Arvatakse, et D-vitamiini puudus vähendab rasvade põletamist. Selle asemel, et kulutada toidust saadud kalorid energiaks, säilitatakse ning ladustatakse need kalorid hoopis rasvkoe rakkudesse. Kuidas see meid niimoodi mõjutab, ei ole veel detailselt kindlaks tehtud, kirjutab Rimi toitumisnõustaja poeketi toidublogis.

Mitmed teadusuuringud on tõestanud, et just ülekaalulistel ja rasvunud inimestel on mõõdetud D-vitamiin alla normi. Tervelt kolmandikul eestlastest on isegi suvehooaja lõpus D-vitamiini tase madalam kui ette nähtud.

Selleks, et D-vitamiini puudust  vältida, on soovitatav veeta suvel päikese käes iga päev vähemalt 15-20 minutit ning lasta päikesel paista just käsivartele. Selle aja võiks leida iga inimene – eriti aga tubase eluviisi harrastajad, lapsed ja vanurid. 

Kahjuks eelistavad tänapäeval paljud lapsed ja teismelised õues olemisele toas teleka ja videomängude seltsis aega veeta. See mõjub halvasti nii kehakaalule kui ka äärmiselt vajalikule D-vitamiini sünteesile. Pea meeles, et just suvekuudel on õige aeg «talvevarusid» koguda. Oktoobrist mai alguseni ei ole Eesti päike piisav, et vajalikus koguses D-vitamiini sünteesida.

Inimese vananedes muutub vitamiini sünteesimine raskemaks. Päikesevitamiini puudus võib viia tõsisemate diagnoosideni. D-vitamiin on väga oluline tegur, et hoida tervena luustikku. Teadlased on väitnud, et D-vitamiini vaegust võib seostada erinevate vähivormidega. Näiteks rinna-, käärsoole-, eesnäärme- ja kopsuvähiga. Ka teised haigused, nagu I tüübi diabeet, astma ja gripp võivad olla põhjustatud D-vitamiini puudusest.

Tähelepanu! Päikesekreemi kasutamisel arvesta sellega, et kreemid üle 8 SPF on nii tugevad, et takistavad D-vitamiini sünteesi nahas. Samas on päikesekreemi kasutamine rangelt kohustuslik! Pea meeles, et juba 15-20 minutist päevas piisab, et saada päevane kogus D-vitamiini. Päevitamisse tuleb suhtuda teadlikult ja hooldada keha vastavalt nahatüübile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles