NATO: liikmesriikide kaitsekulutused on mullusest ilmselt väiksemad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankid öisel laskeharjutusel.
Tankid öisel laskeharjutusel. Foto: SCANPIX

Hoolimata julgeolekuohtude süvenemisest maailmas jäävad NATO riikide kaitsekulutused sel aastal tõenäoliselt väiksemaks kui 2014. aastal, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg esmaspäeval.

NATO juhid kohustusid eelmisel sügisel suurendama kaitsekulutusi kahele protsendile sisemajanduse kogutoodangust, kuid Stoltenbergi sõnul täidavad 2015. aastal selle eesmärgi vaid viis riiki: USA, Suurbritannia, Kreeka, Poola ja Eesti.

Stoltenberg lisas, et kuigi 18 NATO liikmesmaa kaitsekulutused kasvavad prognoosi kohaselt, on alliansiüleselt oodata tänavu kulutuste vähenemist. Ühenduses on 28 liikmesriiki.

NATO peasekretäri sõnul on eriti Euroopa liitlaste kaitsekulutused olnud pikka aega pidevas languses. Stoltenberg lubas esmaspäeval ajakirjanikega kohtudes, et tõstatab küsimuse kolmapäeval Brüsselis alliansi kaitseministrite kohtumisel.

«Peame selle suuna muutmiseks oma pingutusi kahekordistama,» ütles Stoltenberg. «Kuna oleme silmitsi varasemast enamate väljakutsetega, ei saa me lõputult vähemaga rohkem ära teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles