USA mõttekoda: Venemaa treenis Ahvenamaa ja Gotlandi vallutamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõjalised õppused Moskva lähistel Kubinkas
Venemaa sõjalised õppused Moskva lähistel Kubinkas Foto: SCANPIX

USA mõttekoja Cepa teatel treenisid Venemaa väeüksused selle aasta märtsis Soomele kuuluva omavalitsusliku Ahvenamaa saarestiku ja Rootsi Gotlandi saare vallutamist.

See ilmnes Cepa hiljutisest raportist, milles analüüsiti Läänemere alade julgeolekut, edastab iltalehti.fi.  

Selle kohaselt viis Venemaa märtsis läbi suure militaartreeningu, milles osales rohkem kui 30 000 sõdurit. Stsenaariumiks oli lisaks Ahvenamaa ja Gotlandi sõjalise ründamise harjutamisele ka Taani Bornholmi saare ja Norra põhjaalade vallutamise treenimine.

Raporti põhikoostajaks on Cepa asejuht, Ida-Euroopa riikide poliitika analüütik ning energia-, luure- ja küberturvalisusekspert Edward Lucas. Raportist ei ilmne, millise konkreetse sõjalise treeninguga tegemist oli.  

Mitmed meediaväljaanded teatasid märtsis, et Venemaa viib alatest Mustast merest kuni polaaraladeni läbi mitmeid sõjalisi õppusi.

Kuigi raportis viidatakse nii Põhjamaadele, Balti riikidele kui ka Poolale, ei ohustavat Venemaa siiski neid riike otseselt.

Venemaa põhieesmärgiks olevat arktilised alad ning seal leiduvad maavarad, mitte aga Läänemere ümbrus.

Raportis seisab, et Venemaa kontrollib naaberriikide sõjalist valmisolekut, püüab külvata hirmu ning tahab kontrollida neis riikides toimuvat.

Cepa raporti kohaselt peab Venemaa hoolega silmas oma Läänereme enklaavi Kaliningradi, kuna see on ideaalne koht, kust saaks teha üllatusrünnakut.

«Ei saa välistada, kuid praeguses olukorras on see siiski ebatõenäoline, et Venemaa kasutab Kaliningradi üllatusrünnakuks Baltimaadesse, Poola ja Põhjamaadesse. Kui Venemaa viib Ukraina piiri äärest ära 15 000 – 20 000 sõdurit ning paigutab need Kaliningradi, siis tuleks olla valvel. Venemaal ei ole nii palju ressursse, et ta saaks pidada kahel pool sõda,» tõdetakse raportis.

Cepa asjatundjate arvates peab Venemaa tegema Leeduga koostööd, et tagada jätkuvalt juurdepääs Kaliningradi aladele.

Venemaa ei taha rikkuda läänega lõplikult suhteid, kuna teab, et jääb laia konflikti korral Euroopa Liidu ja NATOga neile ühendustele alla.

Venemaa on seni kasutanud psühholoogilisi- ja kübervahendeid naaberriikide hirmutamiseks, kuid mitte enamat.

Cepa raporti kohaselt on Venemaa poolne naaberriikide vastu suunatud propagandasõda muutunud aina julmemaks ning juba tegutsetakse vahendeid valimata.

Raporti kokkuvõttes seisab, et Läänemere äärsed riigid peaksid tegema rohkem koostööd, hoidmaks ära Venemaa provotseeritavat võimalikku konflikti.

Raportit vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles