Raketimüügist loobunud Venemaa lubas Iraanile hüvitist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-300 õhutõrjerakett sõjaväeõppusel Vostok 2010.
S-300 õhutõrjerakett sõjaväeõppusel Vostok 2010. Foto: SCANPIX

Venemaa riikliku relvaekspordiagentuuri juhi kinnitusel hüvitab Venemaa Iraanile kõik õhutõrjerakettide tehingust loobumisega kaasnevad kulud.

«Me valmistame ette kõiki vajalikke dokumente,» kinnitas Rosoboronexporti nõukogu esimees Sergei Tšemezov. «Me hüvitame neile kogu raha. Loomulikult pole nad väga rahul, kuid meil pole valikut,» lisas Tšemezov uudisteagentuuri AFP vahendusel .

Samas ütles Tšemezov, et Venemaa ei maksa hüvitist ilmselt enne selle aasta lõppu. Tema sõnul läheb tehingust loobumine Venemaale maksma hinnanguliselt 800 miljonit dollarit (praeguses vääringus üle 8,9 miljardi krooni).

Islamivabariigi ametnikud on vihjanud, et kui Venemaa rikub relvamüügilepingut, võib Teheran pöörduda rahvusvahelisse kohtusse. Tšemezovi sõnul pidi Venemaa lepingu tühistama neist mitteolenevatel põhjustel, mistõttu ei pea nad Iraanile lepingu rikkumise eest kahjutasu maksma.

«Meil pole kohustust midagi rohkemat tagastada. Me ei räägi mingisugusest teisest kompensatsioonist,» kinnitas Tšemezov.

Möödunud kuul andis Venemaa president Dmitri Medvedev käsu peatada õhutõrjesüsteemi müük Iraanile, kuna Venemaa oli heaks kiitnud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni, mis karmistas Iraanile määratud sanktsioone ning keelas muu hulgas ka tankide, ründelennukite, helikopterite, laevade ning raketisüsteemide tarnimise islamivabariigile.

NATO klassifikatsiooni järgi kannab S-300 nime SA-20. Õhutõrjesüsteemi laskeulatus on 120 kilomeetrit, mis võimaldaks riigil rünnaku korral kaitsta ka oma tuumaehitisi. Seetõttu põhjustas relvatehing tugeva kriitikalaine Iisraeli, Euroopa Liidu ja USA ametnike hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles