Riho Undi nukufilm «Isand» võitis Annecy festivalil žürii peaauhinna

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Unt Annecy 2015 auhinnaga nukufilm «Isand» eest.
Riho Unt Annecy 2015 auhinnaga nukufilm «Isand» eest. Foto: Erakogu

Riho Undi nukufilm Isand võitis maailma suurimal ja kõige olulisemal animafilmide festivalil Annecy’s žürii peaauhinna. Tegu on väga suure tunnustusega eesti animafilmile. Žürii peaauhinnast kõrgemaks loetakse vaid festivali Grand Prix’d ehk Annecy Kristalli. Auhinna andis Riho Undile üle DreamWorks Studios’i president Jeff Small isiklikult.

Festivali direktori Marcel Jean’i sõnul on Riho Undi «Isand» tugev metafoor sotsiaalsest desintegratsioonist, mis on toodud meieni ühe tänapäeva animatsiooni suurmeistri poolt.

«Juba teine kord kahe aasta jooksul pälvib Nukufilmi film Annecy’s auhinna. See on selge tunnustus stuudio loodud filmide originaalsusele ja suurepärasele tehnilisele tasemele,» märkis Marcel Jean.

Riho Undile valmistab rõõmu see, et käesoleval aastal pööras žürii, mis muuseas koosnes erakordselt vaid naistest, tähelepanu nii loo jutustamise kvaliteedile kui ka teostuse tehnilisele professionaalsuslele. Samuti on märgiline, et võitsid 100% klassikalisi tehnikaid kasutanud filmid.

Unt tunnustas Nukufilmi kollektiivi, filmi animaatoreid Märt Kivi ja Andres Tenusaart (kelle film «Kolmnurga afäär» pälvis Annecy žürii äramärkimise 2013 aastal), stuudio peakunstnikku Ivika Luiski ning eriti filmi operaatorit Ragnar Neljandit kelle valguse kasutamise ja maailma loomise oskus on muutumas rahvusvaheliseks legendiks. «Minu teada ei ole hetkel maailmas ühtegi teist stuudiot, kus oleks olnud võimalik sellisel tehnilisel tasemel «Isanda» sarnane film valmis toota,» ütles Unt.

Filmi produtsendi Andrus Raudsalu sõnul on tegu olulise saavutusega, mis toob kindlasti Nukufilmi stuudiole senisest veelgi suuremat rahvusvahelist tuntust ja tähelepanu. «Juba praegu on mitmed mõjukad rahvusvahelised levitajad tundnud huvi «Isanda» esindamise vastu. See võimaldab meil nii-öelda jalg ukse vahele saada ja ka teisi oma filme senisest edukamalt üle maailma levitada. Samuti on Nukufilm aina enam teenuse osutajaks välismaiste autorite filmide tootmisel. «Isand» on väljapaistev näide meie võimekusest, millest filmitegijatel, kes otsivad stuudiot, kus oma filme toota, on raske mööda vaadata,» lisas Raudsalu.

Festivali Grand Prix' - Annecy Kristalli võitis Konstantin Bronziti film «Me ei suuda edada kosmoseta» (We Can't Live Without Cosmos). Täispikkade filmide kategooria võitja oli Franck Ekinci and Christian Desmares’i film «April ja erakordne maailm» (April and the Extraordinary World).

39-ndat korda toimunud Annecy rahvusvahelisel animafilmide festivalil linastus ligi 500 filmi 83 riigist. Lisaks nukufilmile “Isand” linastusid festivali võistlusprogrammis Eesti filmidest veel Priit Tenderi joonisfilm “Alateadvuse maja” ning Chintis Lundgerni joonisfilm “Elu Herman H. Rottiga”. Festivali eriprogrammides linastus veel kaks Nukufilmi stuudios valminud filmi - Ülo Pikkovi “Tik-tak” ning Girlin-Bassovskaja “Papa”.

Annecy festivali raames toimuval MIFA filmiturul Nukufilmi ja Eesti Joonisfilmi esindava stendiga väljas olnud Eesti delegatsiooni liikmete sõnul oli “Isand” ka turukülastajate hulgas väga populaarne. Paljud inimesed tulid Eesti stendile tutvuma “Isanda” filminukkude väljapanekuga. Enamasti alustasid nad juttu filmist sõnadega “tõeline meistriteos”.

“Isand” on senini linastunud 9 rahvusvahelise festivali programmis. Neist olulisemad on Stuttgarti animafilmide festival (ITFS), Melbourne’i rahvusvaheline animafilmide festival (MIAF), Seouli rahvusvahelisel animafilmide festivalil (SICAF), Busani lühifilmide festival ning Krakovi filmifestival.

“Isand” pälvis žürii äramärkimise ka Animafestil Zagrebis, kus Suurbritannia filmikriitik Leslie Felperin nimetas “Isandat” programmi kõige liigutavamaks filmiks, mis veel pikka aega kangastus tema unedes.

Friedebert Tuglase novelli “Popi ja Huhuu” ainetel loodud film jutustab loo, milles koer Popi ja pärdik Huhuu ootavad koju oma isandat, kes ühel päeval lihtsalt enam ei tule. Sellest päevast algab nende ühine elu. Popi, olles ise küll targem, alistub ahvi tujudele sümboliseerides seega kuulekust ja allaheitlikust. Huhuu olles sümboliks liiderlikusele ning rumalusele võtab tasahilju üle isanda rolli. Nii liiguvad mõlemad kangelased koos traagilise lõpu poole. Film räägib loo heast ja halvast isandast ning vastutusest. Tänapäeva maailmas juhivad meid kõiki erinevad isandad, olegu need tööandja või riigijuhi näol. Meie elu sõltub paljuski sellest, millised isandad meil on. Kas oleme oma isandatega õnnelikud. Kas jääme ellu sõltumata sellest, milline isand meid valitseb. Need on küsimused, millele film vastust otsib. Filmis kasutatakse Lepo Sumera ja Arvo Pärdi muusikat.

Filmi tootja on Nukufilm ning selle valmimist on toetanud Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.

The Master by Riho Unt - trailer from Nukufilm on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles