«Elevandi hambapasta» õhupall ootab teist õhkutõusu

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23. mai varahommikul alustasid Viljandi keemikud Kikka golfiplatsil ilmavaatlusõhupalli täitmist 5000 liitri heeliumiga, et see siis stratosfääri poole teele saata. Tol korral katse ebaõnnestus, nüüd proovitakse uuesti.

ELMO RIIG/SAKALA
23. mai varahommikul alustasid Viljandi keemikud Kikka golfiplatsil ilmavaatlusõhupalli täitmist 5000 liitri heeliumiga, et see siis stratosfääri poole teele saata. Tol korral katse ebaõnnestus, nüüd proovitakse uuesti. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval kell 12 saadavad Viljandi noored taas ilmavaatlusõhupalliga StratosChem stratosfääri väikese konteineri, et mõni tund pärast starti leiaks 30 000 meetri kõrgusel aset maailma esimene stratosfääris sooritatav «Elevandi hambapasta» katse.

Õhupall lennutatakse Viljandi lähedalt Kikka golfiplatsilt teele juba teist korda. Esimesel korral tänavu 23. mail jõudis see 22 175 meetri kõrgusele, kuid purunes tehase defekti tõttu. Konteiner maandus Avijõkke ja maailmarekordit ei sündinud. Samas saatis StratosChemi meeskond kõrgustesse Eurovisiooni logo, et avaldada toetust samal õhtul selle lauluvõistluse finaalis osalevale Elina Borni ja Stig Rästa laulule «Goodbye to Yesterday».

Õhupalli teiseks õhkutõusuks on taastatud varasema konteineri küljest võimalikult palju toimivaid allsüsteeme ning seetõttu kulus meeskonnal vaid 30 päeva, et valmistuda uueks õhupallikatseks. StratosChemi projektiga tegelev meeskond on tegutsenud alates 2014. aasta detsembrist.

Meeskond soovitab kõigil huvilistel tulla stardipaika varem, et näha ka katse ettevalmistusi. Lisaks ootavad nad kõiki raadioamatööre püüdma konteineri pardalt saadetavat sidet, et jõuda võimalikult kiiresti konteineri asukohani. Uusimat infot saab jälgida Facebookist http://on.fb.me/1HjqD9P. Täpsemat infot õhupalli asukoha, raadiosageduste ja konteineri kohta leiab kodulehelt http://stratoschem.eu ning kokkuvõtet StratosChemi esimesest lennust leheküljelt https://youtu.be/HvUyHI5RLRQ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles