Metlevit kummastavad Toomi keelenõuete teemalised süüdistused

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Peeter Langovits / Postimees

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni nõunik Sergei Metlev peab eurosaadik Yana Toomi väiteid, just kui oleks Eestis kehtivad keelenõuded Euroopa õigusega vastuolus, kummastavaks, kuid tasuta keeleõpe võiks tema hinnangul olla kättesaadav kõigile soovijatele.

«Valitsuse keelenõudeid käsitlevas määruses on kirjas, et nõuete määramisel lähtutakse töö iseloomust ja keelekasutusolukordadest, mis on Euroopa Liidus aktsepteeritud lähenemine. Toom viitab, et lasteaiaõpetajatele kehtivad keelenõuded on absurdsed, mis omakorda kõlab täiesti absurdselt,» ütles Metlev.

Metlevi arvates puututakse muukeelsetes lasteaedades üha enam eesti keelega kokku ja sel põhjusel on lasteaiatöötajate keelenõuded täiesti õigustatud. «Keeruline on ette kujutada, kuidas me suudame tagada vene päritolu lastele väärika elu Eestis, kui eraldame nad juba lasteaias Eesti kultuuriruumist,» lisas ta.

Tema sõnul võiks eurosaadik keskenduda pigem sellele, kuidas parandada eesti keele oskust. «Üks võimalus on tagada kõigile soovijatele tasuta ja pikaajaline keeleõpe. Kurb on see, et ligi pooled venekeelsed eestimaalased ei oska eesti keelt. Lisaks on meil palju tublisid inimesi, kellel on motivatsiooni oma keelebaasi arendada, kuid kehv majanduslik olukord, hirmud või info nappus takistavad neid seda tegemast,» selgitas Metlev olukorda.

«Eesti riigi huvides on tagada kõigile soovijatele tasuta eesti keele kursused, mis võimaldaksid neil kõrgtasemeni jõuda. Praegune olukord, kus igal aastal luuakse vaid mõnisada tasuta õppekohta, ei ole rahuldav,» lõpetas Metlev, kelle arvates on riigis tekkinud sotsiaalseid pingeid võimalik vähendada ka eestikeelse õppe kvaliteedi tõstmisega vene koolides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles