Eesti elanikud usaldavad isiklikku teavet enim pankadele ja riigile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti inimesed usaldavad veebis isiklikku teavet enim pankadele, riigile ja meditsiiniasutustele; muret säärase teabe väärkasutamise pärast tunnevad siinsed vastanud Euroopa Liidu keskmisest vähem.

Kui Euroopa Liidus on 69 protsenti inimestest mures selle pärast, et veebis isiklikke andmeid koguvad ettevõtted kasutavad saadud teavet teistel eesmärkidel, samas kui Eestis on näitaja vaid 45 protsenti, selgub Eurobaromeetri andmetest.

Samas tunneb 43 protsenti Euroopa Liidu inimetestest, et isikliku teabe esitamine veebis on vajalik; Eestis oli näitaja vaid 25 protsenti, kusjuures seda eitab täielikult 48 protsenti siinsetest inimesdtest, ent vaid 33 protsenti Euroopa Liidu keskmisest.

Väitega, et isikliku infomatsiooni esitamine on üha enam osa tänapäeva elust, oli täielikult nõus 71 protsenti vastanutest Euroopa Liidus keskmiselt ja 64 protsenti Eestis. Seisukohaga, et isikliku teabe esitamisele ei ole alternatiivi, juhul kui soovitakse tooteid ja teenuseid tarbida, nõustus Euroopa Liidus 58 ja Eestis 51 protsenti vastanutest.

Samuti erines keskmisest oluliselt hinnang väitele, et riigi valitsus küsib üha enam ja enam isiklikku informatsiooni. Euroopa Liidus oli säärase seisukohaga täielikult nõus 56 protsenti vastanutest, Eestis aga vaid 33 protsenti. Üldse nõus ei olnud vastajatest Eestis 48 protsenti, Euroopa Liidus aga vaid 33 protsenti.

Küsimusele, kuivõrd inimesed tunnevad, et neil on veebis esitatud andmete üle kontroll, vastas Eesti inimestest 17 protsenti, et see on täielik, 56 protsenti, et osaline ja 21 protsenti, et kontroll puudub. Euroopa Liidus tundis täielikku kontrolli 50 protsenti, osalist 31 ja kontrolli puudumist 21 protsenti vastanutest.

Eesti elanikest vastanud usaldavad isiklikku teavet enim pankadele; neid usaldab siinsetest vastanutest 84 protsenti, Euroopa Liidus keskmiselt aga vaid 56 protsenti. Kõige vähem usaldavad nii siinsed inimesed kui ka Euroopa Liidu keskmine vastaja isikliku teavet veebiäridele nagu otsingumootorid ja sotsiaalvõrgustikud; Eestis usaldab neid 28 protsenti ja Euroopa Liidus 24 protsenti vastanuist.

Keskmisest enam usaldavad Eestist vastanud teavet ka riigile, näiteks maksuametile või haigekassale; näitaja oli 85 protsenti, ent Euroopa Liidus kaskmiselt vaid 66 protsenti. Tervise- ja meditsiiniasutustele usaldaks isiklikku teavet Eesti vastanutest 82 protsenti, Euroopa Liidust aga vaid 74 protsenti.

Keskmisest erineb ka hinnang sellele, kus tuleks kehtestada andmekaitse reeglid. Eesti vastanutest 45 protsenti on seisukohal, et seda peaks tegema Euroopa Liidus ja 42 protsenti, et see peaks toimuma riiklikul tasandil.

Euroopa Liidus on vastajatest 52 protsenti aga seisukohal, et vajalik on seda teha riiklikul tasandil ja vaid 31 protsenti leiab, et see peaks olema Euroopa Liidu ülesanne.

Eurobaromeetri küsitluses osales Euroopa Liidust kokku 27 980 inimest, neist 1008 Eestist. Küsitlus viidi läbi veebruari lõpus ja märtsi alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles