Pildid ja video: dalai-laama esines Briti kuulsal Glastonbury festivalil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tiibeti usujuht, XIV dalai-laama Tenzin Gyatso osales Briti kuulsal Glastonbury muusika- ja kultuurifestivalil, kus tähistati ka tema 80. juubelit.

Ta võttis sõna inimkonna tuleviku ja kliimamuutuse teemal, kirjutab theguardian.com.

Dalai-laama kiitis paavst Franciscuse varasemaid sõnavõtte ja seisukohti öeldes, et rõhku tuleb panna looduskeskkondade ja ökosüsteemide kaitsmisele.

6. juulil 80-aastaseks saav dalai-laama kutsus riikide valitsusi üles vähendama fossiilsete kütuste kasutamist, lõpetama metsade hävitamise ning investeerima rohkem rohelisse energiasse.

«Riigid lähtuvad oma huvidest, mitte globaalsest heaolust. Oleme jõudnud punkti, kus samal viisil enam edasi minna ei saa. Tuleb panna paika plaan, mis aitab meie planeeti säästa ja päästa,» nentis usujuht.

Enda kohta sõnas ta, et ei jäta kunagi tuld põlema, kui lahkub ruumist ning vannis käimise asemel võtab dušši.

Dalai-laama kritiseeris Venemaa viimase aja poliitikat ja selle riigi presidenti Vladimir Putinit, kes lubas suurendada Vene tuumaarsenali.

Usujuht võttis sõna ka Süüria, Iraagi ja Islamiriigi teemal, nimetades selle äärmusgrupeeringu tegevust õudustekitavaks.

«Usu nimel tapmine on õudus. Inimesed hävitavad teineteist mõtlematult. Püha sõda ei ole vaid teatud grupeeringute vahel, vaid see puudutab juba väga paljusid inimesi maailma erinevates paikades. Džihaad võib olla ka rahulik ja mediteeriv. Mediteerin päevas viis korda, et meelt rahustada ja see on minu džihaad. Religioossed arusaamad ei ole oma olemuselt destruktiivsed, kuid kui sellega ei kaasne inimlikkust ja moraali, siis nad muutuvad sellisteks,» jätkas dalai-laama.

Dali-laama sõnul ei pruugi muusika tuua sisemist rahu.

«Kui muusika tõesti tooks rahu, siis kas see kehtiks ka Süürias ja Iraagis, kus usu nimel tapetakse? Ma ei arva, et need inimesed rahuneks muusikat kuulates maha,» nentis usujuht.

Tiibeti usujuht lõikas laval lahti ka tema 80. juubeliks tehtud sünnipäevatordi ning kohal olnud õnnitlesid teda lauluga «Happy Birthday».

Sünnipäevaluuletuse kandis ette USA poetess ja muusik Patti Smith.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles