14 toitu, mis võivad osutuda suvel ohtlikuks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus.
Arbuus: selle söömine lõõgastab veresooni, mille tagajärjel paraneb suguorganite verevarustus. Foto: Panther Media/Scanpix

Suviste grillimiste ja piknike tõttu unustatakse aeg-ajalt toit liiga kauaks külmkapist välja, mistõttu vaevlevad inimesed suvel sageli toiduga seotud haiguste käes.

TIME tõi välja nimekirja 14 toiduainest, mis võivad osutuda roiskumise järel või valesti valmistades ohtlikeks.

Burgerid

Kui burgeri vahel olevat kotletti on liialt vähe aega kuumutatud, võib selle sööja saada E. Coli bakteri vormi O157:H7, mis võib osutuda ohtlikuks. Bakterist saab lahti, kui kuumutada veiseliha 160 kraadi juures.

Idud

Nii seemned kui ka oad vajavad idanemiseks sooja ja niisket keskkonda, mis on aga ideaalsed tingimused ka bakterite elutegevuseks. Näiteks sobib selline kasvukeskkond Salmonella, Listeria ja  E. Coli bakteritele.

Caesari salati kaste

Salatikaste võib põhjustada haigusi, kui valmistada seda ise kodus tooretest munadest, nagu seda traditsiooniliselt tehakse. USA toidu- ja ravimiamet (FDA) soovitab kasutada toiduks küpsetatud mune ning pesta korralikult kõiki vahendeid, mis puutuvad kokku toore munaga.

Foto: Panther Media

Roheline salat

Kui oled veendunud, et salatikaste pole roiskunud, tasub vaadata üle ka salatilehed. Salatit tuleks kindlasti enne söömist pesta ning salati tükeldamiseks ei tohiks kasutada sama lõikelauda, millel on varem lõigatud toorest liha, sest lihal olnud bakterid võivad nii sattuda salatilehtedele.

Austrid

Küpsetamata austrite sööjat võib kimbutada haigus, mille on tekitanud Vibrio parahaemolyticus või Vibrio vulnificus bakterid. Haigestunud inimesel võib hakata kõht valutama, ta võib hakata oksendama või vaevelda kõhulahtisuse küüsis.

Kodus valmistatud jäätis

Isetehtud jäätis sisaldab sageli tooreid mune, milles võib leiduda Salmonella baktereid.

Melonid

Nii melonitelt kui ka arbuusidelt võib saada Listeria bakteri. Vastupidiselt enamikele bakteritele suudab Listeria bakter elada ka külmkapis olevatel temperatuuridel, vaid kuumus suudab selle bakteri hävitada. Lisaks võib Listeria bakter pärast toidu jahtumist taas arenema hakata, tõdeb FDA. Amet soovitab pesta meloneid ja arbuuse väga hoolikalt, et koorel asuvatel bakteritel poleks võimalust näiteks lõikamise käigus vilja sisemusega kokku puutuda.

Foto: Panther Media

Kana

Kana tuleb küpsetada 160 kraadi juures, et hävitada bakterid. Kana küpsetamisel soovitatakse kasutada termomeetrit veendumaks, et temperatuur on piisav ning ei sobi elukeskkonnaks näiteks Salmonella bakteritele.

Tomatid

Tomatite söömine on väga kasulik. Küpsetamata tomateid süüakse nii salatites kui ka burgeri vahel. Nii võivad aga tomatitega levida haigused, mistõttu tuleks tomateid enne söömist kindlasti hoolikalt voolava vee all pesta.

Täidetud munad

Ka täidetud munadel võib olla kõrge Salmonella bakteri risk, kui neid ei hoita õigel temperatuuril. Nende hoiustamistemperatuur ei tohiks ületada nelja kraadi. Kuigi täidetud munad on eelnevalt kuumutatud, võivad tunde kuuma temperatuuriga toidulaual seisvatel munadel bakterid taas vohama hakata.

Makaronisalat

Bakter Staphylococcal aureus võib põhjustada toidumürgituse, kui toidu ettevalmistamisega tegelev inimene ei pane toitu korralikult külmikusse. Nii võib juhtuda toitudega, mida pole vaja küpsetada, nagu näiteks makaronisalat.

Foto: Panther Media

Eelmise toidukorra ülejäägid

Kui söömine on lõpetatud, tuleks toidukorrast üle jäänud toit külmkappi. Laule vedelema jäetud toidu roiskumise tõenäosus sõltub sellest, kui kauaks söök vale temperatuuri käes on. Üle nelja tunni soojas ruumis seisnud toitu ei soovita spetsialistid enam süüa.

Liialt küpsetatud liha

Kuigi enamik suviste toitudega kaasnevatest ohtudest tuleneb valedest hoiustamistingimustest, mis lasevad bakteritel paljuneda, siis grillimise puhul tasub teada, et grillliha võib sisaldada kasvajate teket soodustavaid aineid, ütleb Ameerika vähiuuringute instituut. (AICR)

Kartulisalat

Kartulisalat võib osutuda ohtlikuks, kui kartulid on keedetud enne salati valmistamist ning seejärel fooliumisse pakendatud. Botulismi ehk rasket toidumürgitust põhjustava bakteri Clostridium botulinum spoorid suudavad elada üle keetmisprotsessi ning jättes keedetud kartulid fooliumisse mässituna toatemperatuurile, võivad bakterid seal paljunema hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles